Se filmen

Hjemmelavet bordplade

Dæk op med farver, der byder til bords.

Både ved festlige lejligheder og til hverdag er bordet et naturligt omdrejningspunkt. Ved en hjemmelavet bordplade tilbringer man gerne meget tid.

Julia udnyttede nogle ubehandlede brædder og lod penslen gøre arbejdet. Resultatet – en farverig spiseplads, hvor guld møder træ, der møder hvid og turkis.

Vi fulgte Julia i hendes projekt med at lave et hjemmelavet plankebord.

 • Tid: 2 timer
 • Maling: Møbelmaling, grunder og lasurmaling

  Trin-for-trin

 1. 1

  Planlægning

  Kreativ bordplade til udestuen

  Det skal være hyggeligt at sidde til bords.

  – Julias mål var en hjemmelavet bordplade med et specielt udtryk, der blev fundet ved at kombinere lasurmaling og dækmaling i forskellige farver. De to lasurer, Drivved og Aqua, løfter på smuk vis træets naturlige struktur og åretegning. Tre farver – guld, turkis og hvid – lidt for meget på egen hånd, men sammen giver de et behageligt udtryk.

 2. 2

  Forbered

  Før træet laseres eller grundmales, skal overfladen være klargjort.

  Julia aftørrer hvert bræt med en tør, grov mikrofiber klud, der både opsamler små og store partikler. Efterfølgende inddeles de forskellige overflader med malertape, der giver skarpe kanter mellem de forskellige farver. Gulvet på arbejdsområdet afdækkes for at beskytte mod stænk.

  Mal bordplade
 3. 3

  Male

  Kreativt projekt

  Lasurmaling.

  Julia begynder med de overflader, der skal laseres og arbejder konsekvent med lange penselstrøg. Hun slutter med et langt træk, for at få en glat overflade uden striber og mærker. Malertapen fjernes straks, og overfladen får lov at tørre. Normalt er det nok at lasere én gang, men skal overfladen dækkes lidt ekstra, kan to lag gøre det. Her anvendes en Elite malerpensel, der er særlig velegnet til lasering.

  Male bord

  Dækkende maling.

  Julia går videre med at grunde de overflader, der skal males. Derefter anvendes to lag dækkende maling i forskellige farver, før tapen fjernes og alt tørrer. Da plankebordet skal bruges udendørs anvendes vinduesmaling, der giver en mere slidstærk overflade. For ekstra skarpe kanter anvendes Platinum malertape og til maling Platinum skråtstillet lakpensel for største præcision og finish.

  Mal bordplade
 4. 4

  Efterbehandling

  Tips! Når malingen er tørret, kan bordpladen slibes med f.eks en slibeklods, hvis du ønsker at give det en vejrbidt og rustik følelse. Dette bør dog kun ske, hvis bordet står beskyttet, for eksempel i en udestue, da slibning gør et plankebord mindre modstandsdygtigt over for vejret.

  Bordet samles.

  Brædderne lægges på hovedet og sættes sammen med skruer i tværgående bjælker. Endelig sættes bordpladen på de to færdigmalede bordben eller bukke.

  Nu har Julia en hjemmelavet bordplade, som er klar til at tage i brug. Har du lyst til at følge Julia i flere af hendes kreative gør-det-selv projekter, så kan du for eksempel se, hvordan hun skaber sin egen unikke reol ud af bogkasser.

  Kreative gør-det-selv projekter
  Kreativt gør-det-selv projekt
Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os