Se filmen

Gør-det-selv reol af bogkasser

Skab din egen reol med stablede, malede bogkasser - Hyggeligt og funktionelt!

Løse nips og andre ting og sager ender ofte gemt væk i en skuffe eller krog. I bogkasse reolen kommer tingene til sin ret. Bøger, porcelæn og smykker er nogle af de ting, som kan flytte ind i bogkasserne.

I projektet her fulgte vi Julia, som gav sin bogkasse reol farve og stablede den asymmetrisk som et stilfuldt element i rummet.

 • Tid: 3 timer
 • Maling: Møbelmaling og grunder

  Trin-for-trin

 1. 1

  Forberedelse

  Gør-det-selv reol

  Forberedelsen har enorm betydning for det endelige resultat.

  Julia begynder derfor med at slibe træet for at få en god overflade som malingen kan fæstne på. Lige så vigtigt er det, at alt støv er fjernet inden påføring af maling. Julia bruger en grov mikrofiber klud, der effektivt fjerner støv. Den er også god til at fjerne snavs og andre pletter.

  Tips: Maling og slibning har en grundlæggende ting til fælles – det skal udføres i træets fiberretning.
 2. 2

  Maskere

  Malede bogkasser

  Brug en god malertape for at få helt skarpe linier.

  Ideen er at få et varieret udseende på bogkasse reolen med forskellige farvekombinationer. Nogle bogkasser males kun indeni, andre udenpå, og måske nogle skal forblive umalede og rå. Du kan også nøjes med at male kassen i bunden. For at få et perfekt slutresultat med skarpe og fine kanter bruger Julia gul Platinum malertape til indendørs brug.

 3. 3

  Påfør primer

  Hjemmelavet reol af malede bogkasser

  Først grunder Julia de overflader som senere skal males.

  En Elite minirulle til glatte overflader anvendes til de større flader og en Elite lakpensel bruges til kanter, hjørner og overflader, hvor det er vanskeligt at komme til med rullen.

  Tips: På undersiden af kassen slår Julia et søm i hvert hjørne. Når kassen er løftet lidt, er det lettere at male pænt langs kanterne.
 4. 4

  Male

  Gør-det-selv reol

  Når første lag grundmaling er tørt, gives yderligere to lag dækkende maling.

  For at opnå bedre præcision og komme nemmere til i hjørnerne, anvendes en Platinum skrå lakpensel til indersiden samt bunden og en Elite minirulle til glatte flader til de større overflader. Efter det sidste lag skal tapen fjernes, og kasserne skal nu blot tørre en sidste gang.

 5. 5

  Slutresultatet

  Et personligt udtryk.

  Bogkasser i forskellige størrelser, godt maleværktøj og maling er alt hvad Julia skulle bruge til hendes bogkasse-projekt. Hvordan kasserne males og stables afgøres ud fra personlig stil, men for at lette arbejdet er det godt at starte med en plan for selve maleopgaven. Julia valgte at bruge en blanding af hvid, grå og træfarvet, samt en mat blå og grøn maling.

  Slutresultatet blev en fin opbevaringsløsning, der let kan stables om og ændres, når du har lyst til et nyt udtryk i hjemmet.

  Hjemmelavet reol af malede bogkasser

  Har du lyst til at følge Julia i flere af hendes kreative gør-det-selv projekter? Så se for eksempel hvordan hun med nogle enkle dekorative elementer skaber en unik og rustik udsmykning til hendes stue.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os