Se filmen

Farver man kan stole på

Enkelheden har sin charme, men nogle gange er det tid til forandring.

Savner du inspiration til et kreativt gør-det-selv projekt? Her får du en billig og nem måde at puste nyt liv i indretningen.

Taburetter er lette at placere og flytte rundt, når du ønsker at tilbyde ekstra siddepladser eller som flader til opbevaring. Lige så lette er de at stable eller gemme væk, når de ikke bruges.

Julia havde flere umalede træ-taburetter, som trængte til mere karakter. Målet var, at de skulle matche husets øvrige møbler, og derfor blev sæder og ben malet i forskellige farver og mønstre. Til hjælp tog Julia en god pensel, malertape, slibesvamp og en mikrofiber klud.

Vi fulgte Julia i hendes gør-det-selv projekt.

 • Tid: 2 timer
 • Maling: Møbelmaling og grunder

  Trin-for-trin

 1. 1

  Forberedelse

  Begynd med at slibe fladen.

  Julia skal i gang med et kreativt gør-det-selv projekt, hvor hun vil opfriske nogle gamle taburetter. Hun starter med at slibe taburetternes sæder og ben med en slibesvamp fra Mirka. Det støv, der lægger sig på overfladen af træet, tørrer hun af med en mikrofiber klud.

  Kreativt gør-det-selv projekt - Male taburetter
 2. 2

  Maskering

  Brug malertape til at skabe mønstre.

  Med en enkel skitse som udgangspunkt, opdeler Julia taburetternes ben i forskellige overflader ved hjælp af malertape. Nogle af taburetterne får et krydsmønster tværs over sædet. For at lave markeringerne bruger Julia forskellige bredder af Platinum gul indendørs tape – 38 mm til sæderne og 25 mm på den smalle kant rundt om sædet.

  Male taburetter
 3. 3

  Male

  Male taburetter

  Malearbejdet.

  Julia påfører grundmaling og lad det så tørre. Derefter påfører hun to lag dækkende maling med en Platinum skråstillet lakpensel. Tapen fjernes umiddelbart derefter, mens det sidste lag maling stadig er vådt. Julia bruger pensler i forskellige bredder til forskellige størrelser af overflader.

  Male taburetter
 4. 4

  Slutresultatet

  Et personligt præg.

  På enkel vis gav Julia hendes taburetter et ordentlig løft med farver og iøjnefaldende mønstre.

  Savner du mere inspiration til et kreativt gør-det-selv projekt? Så følg her hvordan Julia også gav sine puder et personligt præg.

  Kreativt gør-det-selv projekt - Male taburetter
  kreativt gør-det-selv projekt
Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os