Se filmen

Male vinduer - Sådan gør du trin-for-trin

Maling af vinduer indendørs og udendørs: Temperaturforskelle giver kondens og gør vinduerne særligt udsatte. Giv vinduerne nyt liv med et frisk lag maling.

Man ser ofte ud ad vinduerne, men bemærker måske ikke altid at vinduesrammerne trænger til en kærlig hånd. Det første sted man ser det, er ofte på bundlisterne, som er dem der er hårdest udsat for vind og vejr. Det kan være mørke pletter, begyndende afskalning eller kit der falder ud. Vi viser dig hvordan du maler vinduerne både indendørs og udendørs.

 • Tid: 1 dag
 • Maling: Vinduesmaling og evt. kit

  Trin-for-trin

 1. 1

  Forarbejde

  Et godt forarbejde er grundstenen til et vellykket resultat, når du skal male vinduer. Start med afvaskning. Derefter afskrabning, slibning, grunding og kitning inden der til sidst males. Så er alle forudsætninger opfyldt, for et godt resultat der holder længe.

  Vinduerne skal males om foråret eller sommeren, når træværket er godt tørt. Så kan de også løftes af og behandles udendørs.

  Inden du maler vinduer må du først og fremmest sikre at træet er tilstrækkeligt tørt. Kontroller fugtniveauet med en fugtmåler. Den bør vise max 16 procent.

  Kontrollere fugt

  Skrab og mal beslagene

  Skru alle hjørnebeslag af og fjern de gamle tætningslister fra falsen. Skrab løstsiddende maling af beslagene med en farveskraber eller stålbørste og mal dem rustbeskyttelse efter anvisningerne.

  Skrabe metalbeslag
  Rustbeskytte hjørnebeslag

  Vask og skrab vinduesrammerne

  Vask rammerne med et algemiddel. Fjern løst eller sprækket kit med en kniv eller stålspartel. Vær forsigtig så glasset ikke beskadiges.

  Vaske vinduesrammer
  Fjerne gammelt kit

  Skrab løstsiddende maling af vinduesrammerne med en farveskraber. Brug en lille skraber til de små flader, så er det nemmere at komme ordentligt til. Tør støvet væk med en tør klud.

  Skrabe vinduesrammer

  Grund ordentligt med olie

  Grund alle de trærene partier på vinduesrammerne. Selv om vinduerne tidligere har fået grundingsolie, skal de have det igen hvis der er sprækker og skader. Læg ekstra olie på alt endetræ og glem ikke at oliere i selve kitfalsen. Lad olien tørre efter anvisningerne på dåsen. Slib eventuel fiberrejsning væk og tør slibestøvet af inden du grundmaler.  

  Grundingsolie
 2. 2

  Grundmale vinduer

  Grundmal vinduesrammerne omhyggeligt, selv i kitfalsen, og lad det tørre ordenligt.

  Grundmale vinduer
  Fuge vinduer
 3. 3

  Kitte

  Når grundmalingen er tør lægger du nyt kit. Skær fugepatronens mundstykke i en 45 graders vinkel og sæt det mod kitfalsen.

  Skære fugepatron med kit

  Start i et hjørne og læg kittet ud med en jævn og rolig bevægelse. Sørg for at kitfalsen bliver fyldt ordentligt ud. Glat overfladen til og fjern overflødigt kit med kittekniven.

  Kitte vinduer
  Glatte kit ud med kittekniv
  Tips! Fyld også eventuelle revner og sprækker i vindueskarmen med kit eller træspartel.
 4. 4

  Afdækning

  Når kittet er tørt på overfladen er det tid til at maskere glasset med f.eks. Platinum tape til udendørs brug. Sæt tapen cirka en millimeter fra kittets kant, så malingen dækker kittet og en lille del af glasset når du maler. Så kan vandet ikke trænge ind mellem glas og kit. Afslut med at skue hjørnebeslagene på igen.

  Afdække med malertape
 5. 5

  Male

  Nu er det tid til at male. Stryg rigeligt med maling ud, men vær forsigtig så det ikke drypper på glasset. Det er smart at have en bredere pensel til de større flader og en mindre pensel til detaljerne, som for eksempel sprosser. Lad malingen tørre og mal så én gang til for at få en rigtigt jævn dækning.

  Male vinduer

  Fjern malertapen inden malingen er helt tør.

  Vinduerne skal være helt tørre, før de kan monteres og lukkes.

  Fjerne malertape

  Sådan, nu har du et vindue som holder sig fint i årene fremover.

  Tjek for småskader før de store skader opstår.

  Hvis de foregående trin er fulgt, vil de nymalede vinduer holde i mange år, inden de skal males igen. Husk at gennemgå vinduerne en gang imellem for eventuelle skader. Det er lettere at udbedre småskader, end at skulle male det hele om igen senere.

  Tips! Vinduer er dårligere isoleret end den øvrige del af huset og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskelle. Derfor skal der anvendes forskellige malinger ude og inde. Udendørs males vinduerne med en træbeskyttelse og indendørs males vinduerne med en maling der tillader vanddamp at passere. Spørg din farvehandler eller dit byggemarked til råds om valg af maling til netop dit projekt.
Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os