Hjemmelavet bordplade

Se filmen

Dæk op med farver, der byder til bords.

Både ved festlige lejligheder og til hverdag er bordet et naturligt omdrejningspunkt. Ved en hjemmelavet bordplade tilbringer man gerne meget tid.

Julia udnyttede nogle ubehandlede brædder og lod penslen gøre arbejdet. Resultatet – en farverig spiseplads, hvor guld møder træ, der møder hvid og turkis.

Vi fulgte Julia i hendes projekt med at lave et hjemmelavet plankebord.

Sværhedsgrad
Middel
Tid
2 timer

Trin-for-trin

 1. 1
  Planlægning
 2. 2
  Forbered
 3. 3
  Male
 4. 4
  Efterbehandling
 1. 1

  Planlægning

  Kreativ bordplade til udestuen

  Det skal være hyggeligt at sidde til bords.

  – Julias mål var en hjemmelavet bordplade med et specielt udtryk, der blev fundet ved at kombinere lasurmaling og dækmaling i forskellige farver. De to lasurer, Drivved og Aqua, løfter på smuk vis træets naturlige struktur og åretegning. Tre farver – guld, turkis og hvid – lidt for meget på egen hånd, men sammen giver de et behageligt udtryk.

 2. 2

  Forbered

  Før træet laseres eller grundmales, skal overfladen være klargjort.

  Julia aftørrer hvert bræt med en tør, grov mikrofiber klud, der både opsamler små og store partikler. Efterfølgende inddeles de forskellige overflader med malertape, der giver skarpe kanter mellem de forskellige farver. Gulvet på arbejdsområdet afdækkes for at beskytte mod stænk.

  Mal bordplade
 3. 3

  Male

  Kreativt projekt

  Lasurmaling.

  Julia begynder med de overflader, der skal laseres og arbejder konsekvent med lange penselstrøg. Hun slutter med et langt træk, for at få en glat overflade uden striber og mærker. Malertapen fjernes straks, og overfladen får lov at tørre. Normalt er det nok at lasere én gang, men skal overfladen dækkes lidt ekstra, kan to lag gøre det. Her anvendes en Elite malerpensel, der er særlig velegnet til lasering.

  Male bord

  Dækkende maling.

  Julia går videre med at grunde de overflader, der skal males. Derefter anvendes to lag dækkende maling i forskellige farver, før tapen fjernes og alt tørrer. Da plankebordet skal bruges udendørs anvendes vinduesmaling, der giver en mere slidstærk overflade. For ekstra skarpe kanter anvendes Platinum malertape og til maling Platinum skråtstillet lakpensel for største præcision og finish.

  Mal bordplade
 4. 4

  Efterbehandling

  Tips!

  Når malingen er tørret, kan bordpladen slibes med f.eks en slibeklods, hvis du ønsker at give det en vejrbidt og rustik følelse. Dette bør dog kun ske, hvis bordet står beskyttet, for eksempel i en udestue, da slibning gør et plankebord mindre modstandsdygtigt over for vejret.

  Bordet samles.

  Brædderne lægges på hovedet og sættes sammen med skruer i tværgående bjælker. Endelig sættes bordpladen på de to færdigmalede bordben eller bukke.

  Nu har Julia en hjemmelavet bordplade, som er klar til at tage i brug. Har du lyst til at følge Julia i flere af hendes kreative gør-det-selv projekter, så kan du for eksempel se, hvordan hun skaber sin egen unikke reol ud af bogkasser.

  Kreative gør-det-selv projekter
  Kreativt gør-det-selv projekt