Kalkmaling til væg - Følg trenden

Kalkmaling er en trend som giver væggen et helt unikt og levende udtryk. Skal du selv male din væg med kalkmaling?

Kalkmaling af væggen giver struktur til dine vægge. Kalkmaling består af naturlige ingredienser og pigmenter, og er både miljøvenlig og trendy. Væggen bliver mere levende, men hvor unik din væg bliver, afhænger af din teknik. Her er nogle tips til dig, der vil med på moden og give din væg et flot råt look med kalkmaling.

Trin-for-trin

 1. 1
  Forarbejde
 2. 2
  Krydsteknik
 3. 3
  Lad dig inspirere
 1. 1

  Forarbejde

  Kalkmaling, bestående af naturlige ingredienser og pigment, er både miljøvenligt og trendigt. Derfor har mange opdaget det matte og levende udseende, som malingen giver væggene i hjemmet. Her er nogle gode råd til hvordan du bedst udnytter kalkmalingen.

  Forarbejdet gør vægmalingen nemmere.

  Før du går i gang med at male, bør du starte med at rengøre væggen for at fjerne snavs og fedt og for at sikre, at malingen har et ordentligt grundlag at hæfte på. En god måde er at bruge en Malingsklar engangvask vådmoppe på et forlængerskaft. Så går det super nemt og hurtigt at rengøre hele overfladen.

  Det rette underlag.

  Et rent og helt plant underlag er som altid en forudsætning hvis resultatet skal blive godt. Har du eksempelvis sømhuller på væggen, bør du spartle dem, inden du maler.

  Det vil oftest anbefales at grundmale inden du maler med kalkmaling, men det afhænger af hvilket underlag du skal male på og hvad det tidligere har været behandlet med. Spørg derfor altid din farveafdeling til råds for at være på den sikre side.

  Og husk naturligvis altid at starter med at afdække alt det, der ikke skal males.

  Maskering

 2. 2

  Krydsteknik

  Hvordan maler man med kalkmaling på væggen?

  Pointen med kalkmaling er at skabe struktur og give et levende udtryk på væggen. Den bedste teknik til dette adskiller sig fra traditionel maling, hvor man maler vertikalt eller horisontalt. Her maler du i stedet på kryds og tværs, med korte penselstrøg, såkaldt krydsteknik. Benyt en bred pensel af høj kvalitet, for eksempel Platinum vinklet facadepensel.

  Kalkmaling krydsteknik

  Maleruller bruges normalt ikke til kalkmaling, da strukturen kan forsvinde.

  Skru ned for effekten.

  Vil du hellere have en lidt mere rolig og forsigtig effekt? Arbejd da med længere penselstrøg på kryds og tværs. At du selv bestemmer hvor stor effekten skal være er en stor fordel med kalkmaling.

  Krydsteknik - mere rolig struktur

  Vådt i vådt.

  Mal hele tiden vådt-i-vådt, så hvert penselstrøg overlappe det forrige mens det stadig er vådt. Sørg for at male en hel væg ad gangen, og hold pauserne imellem to vægge.

 3. 3

  Lad dig inspirere

  Kalkmaling til væg - følg trenden
  Kalkmale væg
  Væg med kalkmaling
  Kalkede vægge
  Kalkmalede vægge
  Kalk
  Struktur på kalkmalet væg

  Foto: Björn Ceder / ny_studio. Styling: Johanna Pilfalk.