Se filmen

Rullespartle en væg - Sådan gør du trin-for-trin

Har du en væg som skal rettes op? Rullespartling går hurtigt - hvis du altså bare ved, hvordan man gør!

At fuldspartle med rullespartel betyder, at du fordeler rullespartel på hele væggen med en rulle og bagefter glatter overfladen med en bredspartel eller glittespartel. Underlaget kan for eksempel være beton, puds eller gipsvæg.

Mange gør-det-selv’ere er bange for at kaste sig ud i spartel arbejde, men at fuldspartle med rullespartel er faktisk både hurtigt og rimeligt ligetil. Her får du vores guide til at lykkes med opgaven.

  Trin-for-trin

 1. 1

  Forberedelse til rullespartling

  Fuldspartling starter med afdækning.

  Start med at fjerne kontakter, ledninger og lamper som kan komme i vejen for arbejdet. Beskyt gulvet med gulvpap og afdæk vægge og lister med dækplast. Rengør væggen.

  Beskyt med dækpap

  Slib de værste ujævnheder væk.

  Så er det tid til at klargøre væggen før du kan komme til at fuldspartle! Slib ujævnheder ned og fjern sømhoveder, skruer og lignende. Brug et slibeværktøj på forlængerskaft. Det øger din rækkevidde, så når du længere. På den måde går arbejdet hurtigere, og samtidig mindsker du belastningen på din krop.

  Tør alt støvet væk med med mikrofiber klud.

 2. 2

  Fuldspartle med rullespartel

  Tips! Fugt rullen med vand, så suger spartelmassen lettere op i rullen.

  Her kommer teknikken ind.

  Fyld rullen med rigelige mængder rullespartel (og med rigelige mængder mener vi rigelige mængder!) og begynd at rulle den ud på væggen.

  Bagefter stryger du rullespartlen ud med en bredspartel. For at få en jævn overflade, skal du bruge en rigtig bred tohånds-bredspartel! Nogle kalder den også for en glittespartel. Den kan fås i flere forskellige størrelser op til 80cm i bredden. Jo større bredde du vælger, desto hurtigere bliver det at opnå en pæn og glat overflade, men du skal selvfølgelig vælge en størrelse, som du føler, at du kan håndtere.

  Start nedefra og træk lang træk opad og mod midten af væggen. Træk med tohånds bredspartlen en gang til, men denne gang fra toppen mod midten i stedet. Normalt skal du spartle overfladen flere gange for at få en rigtig glat overflade.

  Brug almindelige bredspartler til at lægge spartel i kanterne og andre svært fremkommelige steder.

  Spartling af hjørner kræver en særlig teknik. Du kan læse mere om hvordan man spartler hjørner i vores artikel her.

  Fuldspartle med rullespartel
  Fuldspartle med rullespartel og glittespartel

  Næsten færdig!

  Lad væggen tørre og slib derefter overfladen let. Tør slibestøvet væk, og spartl en gang mere.

  En tredje spartling kan i nogle tilfælde være nødvendig, hvis overfladen stadig ikke er helt glat. Det er ikke sikkert at du denne gang behøver at fuldspartle, hvis ujævnhederne begrænser sig til et mindre område. Så kan du bruge dine almindelige bredspartler i stedet.

  Nu er du færdig med din fuldspartling og er klar til det sjove med at male, sætte væv op eller tapetsere.

  Held og lykke!

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os