Se filmen

Gulvlakering - Sådan gør du trin-for-trin

Er trægulvet derhjemme blevet slidt og kedeligt?

Ved at lakere dit gulv, kan du sagtens give det nyt liv og glans. Derudover går det virkeligt hurtigt og er faktisk ganske enkelt, så længe du har de rette værktøjer til at hjælpe dig. Vores guide hjælper dig med din gulvlakering så du kan få et funklende, flot resultat.

 • Maling: Gulvlak

  Trin-for-trin

 1. 1

  Forarbejde.

  Fjern dine møbler og eventuelle tæpper fra gulvet. Bagefter er det tid til at begynde at vaske gulvet. Her kan du bruge Anzas mikrofiber moppe, som du fugter med et rengøringsmiddel, der er egnet til trægulve. Hvis du har et slibeværktøj med velcro, kan du fastgøre moppen på det og bruge et forlængerskaft til at få en mere effektiv arbejdsgang. Så lader du gulvet tørre.

  Slibeværktøj med moppe på gulv

  Når du har rengjort gulvet er det blevet tid til at slibe det mat i overfladen. Sæt et slibepapir på slibeværktøjet med velcro, og monter slibeværktøjet på et forlængerskaft for at øge din rækkevidde og få en mere ergonomisk korrekt arbejdsstilling.

  Tør derefter slibestøvet væk fra gulvet med mikrofiber moppen. Husk at dække listerne med tape eller dækplast for at undgå at få lakstænk på dem. Nu er det blevet tid til selve lakeringen.

  Slibepapir med velcro på slibeværktøj
 2. 2

  Lakering af trægulv.

  Nu kan du endelig gå i gang med din gulvlakering. Start med at bruge en pensel til at male langs kanterne og de mere svært fremkommelige områder på gulvet. Derefter anbefaler vi at bruge en rulle til at påføre lakken på de store flader. Det er simpelthen mest bekvemt. Det er også muligt at bruge en gulvlak pensel til at påføre malingen på gulvet, hvis du hellere vil det.

  Lad lakken hærde ordentligt ind i gulvet, inden du sætter dine møbler tilbage og nyder dit fine skinnende gulv.

  Gulvlakering langs kanterne
  Lakere gulv med rulle
 3. 3

  Alternativer til oliering.

  Vil du hellere male gulvet?

  Har du mere lyst til at give dit trægulv en dækkende farve, der frisker op i rummet, så kan du også sagtens vælge det i stedet. Se mere om hvordan du gør det i artiklen Maling af trægulv.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os