Se filmen

Maling af trægulv - Sådan gør du trin-for-trin

Maling af trægulv giver hele rummet et løft.

Ved at give trægulvet en frisk gang maling, kan du hurtigt få et slidt gulv til at fremstå flot igen. Vi har delt opgaven op i tre trin som gør arbejdet lettere og hjælper dig til et rigtig godt resultat.

 • Tid: 2 dage

  Trin-for-trin

 1. 1

  Forarbejde

  På trægulv og paneler kan søm stikke ud.

  Slå sømmene ned under træets overflade med en dorn. Vask alle fladerne grundigt med grundrens eller tør overfladerne over med Malingsklar engangsvask.  Sørg for at alle hjørner og kanter får en tur. Lad det tørre og skrab ujævnheder og løstsiddende maling væk.

  Slibe gulvet

  Lav gerne en støvsluse af afdækningsplast ved den døråbning du skal bruge. Så begrænser du hvor meget støv der bevæger sig rundt i huset. Derefter sliber du overfladen for at malingen skal hæfte bedre. Og tør så overfladen helt rene for støv med en mikrofiberklud.

  Maling af trægulv - knaster

  Påfør knastelak på eventuelle knaster med en pensel. Ellers er der stor risiko for at knaster slår igennem efter et stykke tid og laver grimme plamager. Spartl alle ujævnheder og sømhuller.

  Spartle sømhuller og ujævnheder

  Lad det tørre og slib. Derefter spartler og sliber du yderligere en gang, denne gang også de lakerede knaster. Tør fladerne rene og afdæk væggene med malertape langs paneler og karme.

  Tips! Slibningen medfører en del slibestøv. Tape gerne langs kanterne af de døre som ikke skal benyttes under arbejdet.
 2. 2

  Maling af trægulv

  Start med en pensel – Mal panelerne og et stykke ud på gulvet.

  En skråtstillet lakpensel giver en god vinkel her.

  Maling af trægulv - mal panelerne

  Bagefter tager du en malerulle og maler de store flader. Brug et forlængerskaft, så sparer du både tid og kræfter og skåner din ryg.

  Male gulv

  Arbejd med ryggen mod den åbne dør, så du ikke maler dig selv op i et hjørne.

  Mal så mange lag som malingsproducenten anbefaler for maling af trægulv. Lad malingen tørre ordentligt inden du stiller møbler på plads eller går på gulvet.

  Tips! Hvis du absolut må ind over gulvet inden det er helt tørt og hærdet, så kan et par plastikposer og malertape blive til nogle billige overtrækssko. Bare pas på at du ikke glider!
 3. 3

  Efterarbejde

  Færdigt arbejde!

  Tør gulvet over, og nyd dit fine gulv!

  Har du mod på mere, så se alle vores gør-det-selv film på Youtube kanalen “Anza Måleriverktyg” under den danske playliste “Maletips – Sådan maler du”.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os