Pas på og rengør din pensel

Er du færdig med at male og spekulerer på, hvad du skal gøre med din brugte pensel? Vi ved, at mange gør-det-selv-folk føler sig usikre på det spørgsmål. Vi ved også, at den mest almindelige måde er at vaske penslen direkte i vasken, hvilket ikke er godt for miljøet. Nedenfor viser vi dig, hvordan du plejer din pensel på en bæredygtig måde.

  Sammen med forskningsinstituttet RISE har vi undersøgt, hvordan du tager hånd om dine brugte malerværktøjer på en bæredygtig måde. Undersøgelsen viste os, at 60 %* vasker deres pensler direkte i vasken, hvilket betyder, at plastik, metaller og andre farlige stoffer fra malingen ender direkte i afløbene. Disse typer af farvestoffer kan ikke opfanges i rensningsanlægget, hvilket betyder, at farlige stoffer udledes direkte i naturen, hvor de har en skadelig effekt på miljøet. Nedenfor viser vi dig, hvordan du plejer din pensel på en bæredygtig måde.

  *Kilde: RISE, 2021

  Sådan rengør du dine pensler

  Til indendørs pensler op til 100 mm anbefaler vi, at du vasker penslen efter nedenstående instruktioner. Hvad angår facadepensler, er de derimod designet til at absorbere meget maling og er derfor svære at rengøre på bæredygtig vis. Brug derfor vores facadepensler med tilhørende etui til opbevaring mellem lagene og kasser penslen som småt brændbart efter brug.
  Hånd som dypper pensel i bakke med hvid maling

  1. Fjern så meget maling som muligt

  Forsøg at få så meget maling af penslen som muligt ved at skrabe malingen mod kanten af ​​malingsdåsen, på denne måde sparer du også så meget maling som muligt til at genbruge i et andet projekt i stedet for at smide den ud.

  Skraber maling af penslen på kanten af malingsbøtte

  2. Rengør penslen

  Læg penslen i en spand med lunkent vand (ca. 35°C) i mindst 30 sekunder. Brug 3 liter vand til pensler op til 50 mm og 5 liter til pensler op til 100 mm. Tryk penslen let mod bunden af ​​spanden for at få malingen ordentligt ud. Du kan også massere børsten let med hånden for at få den ordentligt ren. Afslut med at skrabe penselhårene forsigtigt mod kanten for at fjerne så meget maling som muligt. Sørg for at holde penslen i vandet i mindst 30 sekunder.

  Tips!

  Brug en spand eller anden beholder fra hjemmet, som du alligevel har tænkt dig at skille dig af med.
  Penslen føres ned i lunkent vand for at rengøres

  3. Gentag processen

  Læg derefter penslen i en anden spand med 3-5 liter lunkent vand (ca. 35°C) og gentag det foregående trin ved at trykke penslen let mod bunden af ​​spanden, masser børsten let, hvis den ikke bliver helt ren, i mindst 30 sekunder.

  Hånd lægger penslen i en ny spand med vand

  4. Lad det tørre

  Lad så penslen tørre helt med børsten nedad, så vandet ikke løber ind i penslen. Dette kan nemlig løsne børstehårene.

  Tips!

  Brug fralægningsstøtten på penslen og hæng din pensel på fx kanten af spanden.
  Pensel hænger på kanten af spanden i fralægningsstøtten

  5. Pas på spildevandet

  Nu er det tid til at tage hånd om det vand, du har renset dine pensler i. Du kan enten aflevere de spande eller beholdere, du har renset dine pensler i, eller du kan hælde vandet i en større beholder (såsom en stor malingsspand), så du behøver ikke at aflevere to spande. Bare sørg for tydeligt at mærke spanden eller beholderen med hvad den indeholder, såsom “penselvask”.

  Hælder spildevand over i stor beholder
  Maker på låget hvad der er i beholderen

  6. Aflever spildevandet på en genbrugsstation

  Tag efterfølgende dit spildevand med på en genbrugs- eller miljøstation og indlever det som farligt affald. Har du et større renoveringsprojekt som løber over en længere periode, kan du samle spandene sammen og tage dem med til genbrugspladsen sammen med dit øvrige affald, når du er helt færdig med projektet. På den måde undgår du unødig transport.

  Farligt affald afleveres på genbrugsstation
  Penselvask afleveret på genbrugsstation

  Har du brug for en pause undervejs i malerprojektet? Sørg for at opbevare penslen korrekt.

  Skal du holde en pause og genoptage arbejdet senere, eller måske næste dag? Nogle af vores pensler kommer med et opbevaringsetui som holder en malingsmættet pensel fugtig mens du holder pause, fx Platinum Precision. Alternativt kan du lægge din pensel i en plastpose, som slutter tæt så der ikke kommer luft ind, så holder penslen sig fugtig, og du kan genoptage arbejdet hvor du slap.

  Tips!

  Er du færdig med at male med din rulle? Vi viser hvordan du tager hånd om rullen på bæredygtig vis her: Sådan gør du med rullen, når du har malet
  Precision med opbevaringsetui
  Preicision i opbevaringsetui