Spartling for nybegyndere

Læs vores nybegynderguide om at spartle.

Er du usikker på, hvordan man skal spartle? Eller spørger du dig selv, hvorfor du gør det overhovedet? Læs vores begynder guide og få et bedre resultat, når du maler eller tapetserer.

 1. Hvad er spartelmasse eller sandspartel?

  Sandspartel eller sandspartelmasse er ofte hvad der menes når der snakkes om spartelmasse. Dette er som oftest en lysegrå masse med en luftig konsistens, som bruges til en lang række opgaver, blandt andet at dække over samlinger og huller i gipsplader.

  Bredspartel
 2. Glem ikke forberedelsen!

  Med ordentlig forberedelse bliver malingen eller tapetet glattere og fremfor alt vil slutresultatet blive betydeligt bedre. En god forberedelse omfatter ofte spartling. Det skaber en jævn og god overflade til at male på, og hvis du tapetserer, vil tapetet sidde bedre.

  Spartle gipsvæg
 3. Spartle tapetseret væg

  Tips til fremgangsmåde

  1. Når du maler eller sætter nyt tapet på en tapetseret væg, skal du starte med at skrabe ujævnheder og fjerne søm og skruer. Løst tapet fjernes med stålskraber og kniv.

  2. Brug derefter slibepapir til at slibe eventuelle tapetrester væk.

  3. Udfyld med spartelmasse de steder, hvor du har fjernet tapet og søm. Stryg spartelmassen ud, så overfladen bliver jævnt. Lad det tørre. Hvis uregelmæssighederne og hullerne er store, må du spartle en gang til.

  4. Slib det spartlede område med sandpapir, når det er tørt og fjern slibestøvet.

  Sådan! Nu har du en jævn og flot overflade til tapet eller maling. Se gerne vores egen guide på spartling af tapetseret væg.

  Spartling af tapet på væggen
 4. Gipsvæg eller ujævn væg?

  Hvis du har en ujævn mur, hvor hele overfladen skal spartles, eller skal du klargøre en ny gipsvæg, så kræves der en anden teknik – såkaldt bredspartling. Se vores film om emnet i artiklen: Spartling af gipsvæg trin-for-trin.

  Du kan også vælge at rullespartle, hvor spartelmassen fordeles ud med malerulle på forlængerskaft. Det kan du lære mere om i artiklen: Rullespartle en væg – trin-for-trin.

  Spartle væg