Rullespartle en væg - Sådan gør du trin-for-trin

Se filmen

Har du en væg som skal rettes op? Rullespartling går hurtigt – hvis du altså bare ved, hvordan man gør!

At fuldspartle med rullespartel betyder, at du fordeler rullespartel på hele væggen med en rulle og bagefter glatter overfladen med en bredspartel eller glittespartel. Underlaget kan for eksempel være beton, puds eller gipsvæg.

Mange gør-det-selv’ere er bange for at kaste sig ud i spartel arbejde, men at fuldspartle med rullespartel er faktisk både hurtigt og rimeligt ligetil. Her får du vores guide til at lykkes med opgaven.

Sværhedsgrad
Middel
Tid
2-3 dage

Trin-for-trin

  1. 1
    Forberedelse til rullespartling
  2. 2
    Fuldspartle med rullespartel
  1. 1

    Forberedelse til rullespartling

    Fuldspartling starter med afdækning.

    Start med at fjerne kontakter, ledninger og lamper som kan komme i vejen for arbejdet. Beskyt gulvet med gulvpap og afdæk vægge og lister med dækplast. Rengør væggen.

    Beskyt med dækpap

    Slib de værste ujævnheder væk.

    Så er det tid til at klargøre væggen før du kan komme til at fuldspartle! Slib ujævnheder ned og fjern sømhoveder, skruer og lignende. Brug et slibeværktøj på forlængerskaft. Det øger din rækkevidde, så når du længere. På den måde går arbejdet hurtigere, og samtidig mindsker du belastningen på din krop.

    Tør alt støvet væk med med mikrofiber klud.

  2. 2

    Fuldspartle med rullespartel

    Tips!

    Fugt rullen med vand, så suger spartelmassen lettere op i rullen.

    Her kommer teknikken ind.

    Fyld rullen med rigelige mængder rullespartel (og med rigelige mængder mener vi rigelige mængder!) og begynd at rulle den ud på væggen.

    Bagefter stryger du rullespartlen ud med en bredspartel. For at få en jævn overflade, skal du bruge en rigtig bred tohånds-bredspartel! Nogle kalder den også for en glittespartel. Den kan fås i flere forskellige størrelser op til 80cm i bredden. Jo større bredde du vælger, desto hurtigere bliver det at opnå en pæn og glat overflade, men du skal selvfølgelig vælge en størrelse, som du føler, at du kan håndtere.

    Start nedefra og træk lang træk opad og mod midten af væggen. Træk med tohånds bredspartlen en gang til, men denne gang fra toppen mod midten i stedet. Normalt skal du spartle overfladen flere gange for at få en rigtig glat overflade.

    Brug almindelige bredspartler til at lægge spartel i kanterne og andre svært fremkommelige steder.

    Spartling af hjørner kræver en særlig teknik. Du kan læse mere om hvordan man spartler hjørner i vores artikel her.

    Fuldspartle med rullespartel
    Fuldspartle med rullespartel og glittespartel

    Næsten færdig!

    Lad væggen tørre og slib derefter overfladen let. Tør slibestøvet væk, og spartl en gang mere.

    En tredje spartling kan i nogle tilfælde være nødvendig, hvis overfladen stadig ikke er helt glat. Det er ikke sikkert at du denne gang behøver at fuldspartle, hvis ujævnhederne begrænser sig til et mindre område. Så kan du bruge dine almindelige bredspartler i stedet.

    Nu er du færdig med din fuldspartling og er klar til det sjove med at male, sætte væv op eller tapetsere.

    Held og lykke!