Oliere bordplade - Sådan gør du trin-for-trin

Se filmen

Giv din bordplade nyt liv med en frisk gang olie.

Vil du have en fin og god bordplade at arbejde på i dit køkken? At slibe og oliere køkkenbordpladen er ikke specielt svært og tager heller ikke lang tid, men resultatet bliver som var bordpladen ny.

Se filmen og læs vores guide, som tager dig igennem forarbejdet, slibearbejdet og selve olieringen trin for trin, så du får et perfekt og skinnende køkkenbord.
Held og lykke med projektet!
Sværhedsgrad
Let
Tid
1 time

Trin-for-trin

 1. 1
  Forarbejde.
 2. 2
  Oliere køkkenbordpladen.
 1. 1

  Forarbejde.

  Tid til rengøring!

  Det allerførste som må gøres, er at rengøre din bordplade med en grov mikrofiberklud og et rengøringsmiddel som er egnet til træ. Når du er færdig med det og køkkenbordet føles rent og fint er det tid til at gå igang med at slibe.

  Frem med slibepapiret.

  Har din bordplade allerede en lakeret eller olieret overflade som du vil fjerne, er det bedst at starte med et grovere slibepapir. Start med kornstørrelse 120 og afslut med 180. Vil du have en endnu glattere og helt fin struktur på overfladen, så afslut med kornstørrelse 240.
  Men har du et køkkenbord som ikke er behandlet tidligere, så rækker det med en af de finere kornstørrelser 180 eller 240 til du får den struktur du vil have på bordpladen.
  Når du har slebet overfalden så det føles godt, kan du tørre slibestøvet bort med en mikrofiberklud. Den grove mikrofiberklud er et meget alsidigt produkt. Du kan læse mere om dens anvendelse her.
  Tørre bordplade af
 2. 2

  Oliere køkkenbordpladen.

  Tid til at oliere første gang.

  Nu er det blevet tid til at oliere bordpladen. Det aller nemmeste er at stryge olien ud ved hjælp af en minirulle til glatte flader. Hæld olien op i en lille malebakke eller et håndholdt malekar først, så går det lidt lettere. Hvis du hellere vil bruge en pensel så kan vi i stedet anbefale en Anza Elite lakpensel som passer godt til olie.

  Lad olien tørre ordentligt ind i bordpladen og tør derefter den overskydende olie, som træet ikke har suget til sig, op med en klud.

  Anden omgang.

  Nu skal du slibe overfladen en gang til, så den bliver rigtigt fin og glat. Og præcis som første gang skal slibestøvet tørres væk.

  Så skal du oliere køkkenbordet en gang til. Du kan gå frem på præcis samme måde som før. og husk at tørre den overskydende olie væk.

  Tillykke!

  Nu er du så færdig med dit projekt og kan nyde en glat og fin arbejdsplads i dit køkken.
  Oliere køkkenbordplade

  Tips!

  Læg den olie-indsmurte klud i et lukket glas med vand efter brug for at forhindre at kluden selvantænder.
  Oliering - klud i glas