Tjekliste til at male loft

Gode ting at huske på, når du skal male loft.

Loftmaling adskiller sig til en vis grad fra for eksempel at male en væg. Her fortæller vi dig mere om de nødvendige værktøjer og hvordan man opdeler opgaven på bedste vis.

 1. Forarbejdet er vigtigt.

  Loftmaling indebærer risiko for stænk på både gulve og vægge i rummet. Sørg derfor for at beskytte overfladerne, før du begynder. Som altid er forarbejdet vigtigt for at få succes med selve maleriet. Tag dig derfor tid til at tjekke loftets tilstand, så det er rent og glat uden mærker. Eventuelle huller og andre skader skal spartles og slibes. Tør derefter alt slibestøv af med en mikrofiberklud.

  Male loft - husk afdækning
 2. Nå hele vejen.

  Da det kræver en lidt anden arbejdsstilling at male loft, er det en stor fordel at bruge et forlængerskaft. Start med at male et stykke langs listerne med en lang vinkel pensel. Sæt derefter en rulle på forlængerskaftet. Rul to rullebredder ad gangen og mal på kryds i begge retninger. Start fra venstre mod højre, og når malingen er tørret, skal du male det næste lag i den modsatte retning. Dette forhindrer, at sporene fra rullen bliver alt for synlige.

  Kan man bruge samme maling til væg og loft?

  Loftmaling er ofte lidt mere mat end anden maling. Dette er for at lyset skal falde pænt ind i rummet, og uregelmæssigheder synes mindre. Brug maling, der er udviklet specielt til lofter, da dette giver det glatteste og smukkeste resultat.

  Loftsmaling - begge retninger
  Loftsmaling - male begge retninger

  Mal endnu et stykke af listerne med penslen og skift så over til rullen igen. Fortsæt på samme måde indtil hele loftet er malet. Du kan se mere om hvordan man maler loftet trin-for-trin i artiklen her.

  Lyst til flere gør-det-selv projekter?

  Her på anza.dk finder du artikler med film og vejledninger til et utal af malerprojekter. Du kan også finde alle vores videoer på Youtube kanalen “Anza Måleriverktyg” under den danske playliste “Maletips – Sådan maler du”.

 3. Undgå skjolder.

  Tips!

  Mal i dagslys, så er det lettere at holde styr på resultatet under arbejdet.

  Mal ikke for store flader ad gangen. Du skal sørge for hele tiden at male vådt-i-vådt. At bruge for lidt maling er en anden klassisk fejl som kan forårsage skjolder i loftet. Dyp derfor rullen ofte!