Spartle loft - Sådan gør du trin-for-trin

Der er mange forskellige måder at spartle på. Med spartling lukker du små huller, der kan være kommet fra søm i væggen eller små hak eller slag. Med fuldspartel og rullespartel dækker du større områder.

Skal du spartle loftet, gælder de samme principper som når du spartler væggen, men der er stadig nogle ting, du kan være opmærksom på.

  Trin-for-trin

 1. 1

  Forarbejde

  Hvis du skal male loftet, skal du sørge for at møbler flyttes og ikke står i vejen for det arbejde du skal udføre. Derudover vil der højst sandsynligt være nogle stænk og klatter fra både spartelmasse og maling, så det er en god ide også at dække gulvet med afdækningspap.

  Inden du begynder at spartle, skal du kontrollere for ujævnheder og fjerne støv fra loftet. Uanset hvilken overflade du har, er det en god ide at gå over med en mikrofiberklud eller en børste for at fjerne så meget støv som muligt, så hæfter spartelmassen bedre i loftet.

 2. 2

  Spartling af gipsloft

  Hvis du skal spartle nye eller gamle gipsplader i loftet, er det nok at fjerne støv fra disse, før du begynder at spartle.

  Hvor gipspladerne mødes, er der en samling, der skal udfyldes. Påfør spartelmasse på tværs af overgangen og glat derefter ud i længderetningen. Brug en 15 cm bredspartel til at påføre og en 25 cm bredspartel til at holde spartelmassen. Du kan se mere på tjekliste til at male loft.

  Brug en remse af papir for at forhindre overgangen fra at revne. Brug en af ​​spartlerne til at holde papirstrimlen, og den anden til at trykke strimlen på plads med et jævnt tryk langs hele samlingen.

  Påfør så et nyt, tyndt lag spartelmasse på papirstrimlen og spartle over skruehuller og andre uregelmæssigheder. Lad spartelmassen tørre, helst indtil næste dag. Se vejledningen på spartelmassen for tørretid.

  Slib og glat ud inden næste lag

  Når spartelmassen fra det første lag er tørret helt (helst natten over), skal kanterne slibes ned. Rolige bevægelser giver bedre kontrol, så du ikke sliber for meget væk.

  pudse loft med forlængerskaftVaske loft

  Brug en mikrofiberklud til at tørre slibestøvet af, så støvet ikke sætter sig i det næste lag, og påfør et nyt lag spartelmasse. Denne gang påføres på et bredere felt langs hele samlingen for at få en jævn og lige overgang mellem gipspladerne.

  Når det sidste lag er tørt, skal du forsigtigt slibe over alle pudsede overflader. Fjern alt slibestøv igen med en mikrofiberklud.

  Udfør om nødvendigt det sidste trin igen med endnu et lag. Lad det tørre natten over, inden du tilføjer endnu et lag.

 3. 3

  Spartle små huller i loftet

  Hvis der kun er små huller eller beskadigelse af loftet, som du skal spartle, skal du først anvende et tyndt lag spartelmasse og lade det tørre.

  Når det første lag er tørret helt, skal kanterne og trækkene slibes ned med rolige bevægelser, så du ikke sliber for meget væk.

  Tips! Et slibebræt med forlængerskaft og sandpapir gør det meget lettere at nå loftet.

  Brug en mikrofiberklud til at tørre slibestøvet og påfør et nyt lag spartelmasse. Denne gang påføres på et bredere felt for at få en så jævn og lige overgang mellem væggen og hullet som muligt.

  Når det sidste lag er tørt, skal du forsigtigt slibe over alle pudsede overflader. Fjern alt slibestøv igen med en mikrofiberklud. Det er vigtigt, at alt støv fjernes inden maling.

  PS: Hvis du gerne vil læse mere om hvordan man mest effektivt maler loftet, finder du vores trin-for-trin guide til maling af loft her.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os