Se filmen

Maling af loft - Sådan gør du trin-for-trin

Skal du igang med at male loft? Loftet betyder meget for et rum. Her kan du lære, hvordan man klargør og maler loftet med det bedste resultat.

Når man renoverer er det almindeligt, at man begynder ovenfra. Det samme gør sig gældende, når du maler et rum. Så skal du male både vægge og lofter, så start med loftsmaling først.

 • Tid: Afhænger af projektets omfang
 • Maling: Loftmaling

  Trin-for-trin

 1. 1

  Forberedelse før loftsmaling

  Grundig forberedelse lønner sig.

  Før du går igang med at male loft, skal du overveje, hvad der er i rummet, som ikke skal males. Dæk hele gulvet med gulvpap, og sørg også for at flytte eller afdække møbler og andet inventar.

  Er loftet snavset, skal du vaske det først. Brug en Malingsklar engangsvask vådmoppe på slibeværktøjet og sæt det på forlængerskaft. Så går det rigtigt hurtigt og du slipper for mange ture op og ned af stigen.

  Sæt plast over døre og vinduer, og også på væggene, hvis de ikke skal males.

  Rengøring af loft før maling
  Vaske loft

  Småskader og sprækker lappes.

  Udfyld med fugemasse i revner og sprækker mellem væg og loft. Fyld eventuelle huller og uregelmæssigheder på panelerne med en japanspartel, lad det tørre og slib efter. Tør slibestøvet væk. Du kan se mere på spartle loft – sådan gør du trin-for-trin.

  Afdækning
 2. 2

  Første lag loftsmaling

  Mal langs kanterne først.

  Start med at male skygge/loftslisten. Brug en pensel og fordel malingen jævnt ud. Start lidt inde på listen og arbejd dig ud mod hjørnet, så undgår du at for meget maling samler sig i hjørnet. Skal du også male væggen, gør det ikke noget, hvis du maler udenfor listen.

  Beskæring til loft

  Nu er du klar til loftsmalingen.

  Når loftlisterne er klar, begynder du at male loftet med en malerulle. Mal to til tre rullebredder ad gangen i samme retning. Fortsæt på samme måde hele loftet over. Det er vigtigt at have meget maling i rullen hele tiden – har du for lidt, kan resultatet bliver skjoldet. Lad malingen tørre.

  Male loft
  Tips! Mal ned over loftlisterne, hvis du ønsker samme struktur som i loftet.
 3. 3

  Andet lag loftsmaling

  Loftsmaling – det sidste touch.

  Påfør et nyt lag loftsmaling på samme måde som før. Mal først listerne med en pensel, og derefter selve loftet med rulle.

  Male loft med malerulle på forlængerskaft
  Tips! Rul i lysets retning. Så ses rullesporene mindre.

  Sådan! Nu skal du bare have fjernet plast og malertape. Tag det af inden malingen når at tørre, så går tapen meget nemmere af. Brug en kniv og skær langs kanten, så slipper den endnu lettere.

  Ryd op - tag afdækning ned
Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os