Vask og skrab gammel maling af facaden - Trin-for-trin

Se filmen

Er det tid til at huset skal have et frisk lag maling? Fjern gammel maling først, så får du det bedste resultat og mest vedligeholdte træ.

Et grundigt forarbejde er nøglen til et fint resultat når du maler træfacade. Denne guide hjælper dig med korrekt afrensning og fjernelse af gammel maling samt at vaske snavs og alger væk på en effektiv måde.

Sværhedsgrad
Let

Trin-for-trin

 1. 1
  Vask facaden
 2. 2
  Fjerne maling - Afrensning af gammel maling eller træolie
 1. 1

  Vask facaden

  Start med at vaske facaden. Overdæk planter, fliser og andet som skal beskyttes mod kemikalierne. Sprøjt algedræber på trævæggen om nødvendigt, eller vask den med fortyndet husrens og børste. Brug tohånds vaskekosten til de mest genstridige pletter.

  Skyl væggen med rent vand.

  Afrensning af gammel maling eller træolie
 2. 2

  Fjerne maling - Afrensning af gammel maling eller træolie

  For at finde ud af hvor meget og hvor det er nødvendigt at skrabe, kan du skære et lille rudemønster på væggen. Hvis malingen løsner sig, skal den skrabes væk. 

  Der findes flere forskellige typer af skraber til facade. Her kan du se en sammenligning og finde ud af hvad der passer til dit projekt.

  Skrab al løs maling væk med rolige regelmæssige bevægelser. Så holder skraberen sig skarp længere og du formindsker risikoen for at træet splintrer. Brug et forlængerskaft eller stige til at komme til længst oppe på væggen. 

  Hvis du opdager ødelagt og råddent træ, når du skraber, så skal det udskiftes inden du maler. 

  Afrensning af gammel og løstsiddende maling

  Brug stålbørsten på væggen, for at rense malingen der sidder tilbage. Eventuelle splinter slibes væk med sandpapir.

  Udfyld eventuelle skader, skruehuller og ujævnheder med latexfugemasse til udendørs brug, så fugt ikke kan trænge ind og ødelægge træet.

  Rens gammel maling af

  Tillykke, du er nu klar til maling!

  Har du brug for tips og gode råd til selve malerarbejdet, så har vi en række artikler om emnet. Se hvordan du maler udendørs træværk.