Oliere havemøbler - Sådan gør du trin-for-trin

Oliere havemøbler: Giv dine havemøbler en frisk gang olie, så holder de sig fine længere.

Havemøbler i træ kan være noget så flotte, men det kræver at du ofrer tid til lidt vedligeholdelse af dem. Du har alt at vinde ved at tage godt hånd om dine træmøbler, for de kan holde i utroligt mange år med den rette pleje.

Giv dem en frisk behandling, når det er tid til at sætte dem frem, så får du en overflade, som er både flot og modstandsdygtig i vind og vejr. Se her hvordan du gør for at oliere dine havemøbler med mindst mulig indsats og optimalt resultat.

 • Sværhedsgrad: Let
 • Tid: 2 timer
 • Maling: Træolie
 • Årstid: Forår

  Trin-for-trin

 1. 1

  Vaske og slibe.

  Før du går i gang med at behandle havemøbler, er der brug for en lille smule forberedelse.

  Start med at vaske havemøblerne med vand og børste. Bland gerne trærens i vandet, hvis møblerne er meget beskidte. Skyl efter med vand og lad det tørre.

  Slib overfladen med sandpapir i samme retning som træets fibre for at fjerne ujævnheder. Tør af med en tør mikrofiberklud.

 2. 2

  Oliere havemøbler.

  Stryg rigeligt med olie på møblerne.

  Stryg olien på med en pensel i rigelige mængder, så det trænger ordentligt ind. Tør den overskydende olie væk.

  Et godt råd til undersiden af bordben og stole er at stille dem i et lille låg med olie og lade dem suge i en dags tid. På den måde får du en meget stærkere beskyttelse mod den fugt der trænger op fra jorden.

  OBS! Pas på klude med træolie. De kan nemlig selvantænde hvis de ligger fremme. Alle klude skal lægges i vand i en spand med låg og destrueres så snart det er muligt.

  Undgå direkte solskin. Hvis du olierer i direkte solskin, risikerer du at olien tørrer ind før den når at trænge ordentligt ind i træet. Det anbefales heller ikke at starte for sent ud på aftenen, da duggen kan lægge sig før det når at tørre.
 3. 3

  Havemøbler i sæsonens trend farve.

  Har du lyst til – og mod på – fornyelse?

  Har du lyst til fornyelse, så kan du i stedet for at oliere vælge at give dine træmøbler en fuldstændig make-over og male dem i en af sæsonens trendige farver. Få tips og gode råd til hvordan du maler træmøbler her.

  For inspiration til andre gør-det-selv projekter, kan du også se alle vores gør-det-selv film på Youtube kanalen “Anza Måleriverktyg” under den danske playliste “Maletips – Sådan maler du”.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os