Gevinsten ved at male træværket

En nymalet facade er smuk at se på. Men ved du hvor meget det kan påvirke husets værdi at male træværket? Eller facadens modstandskraft? Lad os fortælle mere.

 1. Maling skaber værdi

  Værdiforøgelse med titusindvis af kroner.

  I 2012 gennemførte Skandiamæglerne en undersøgelse hvor ejendomsmæglere vurderede forskellige renoveringer inden boligsalg.

  Den endelige pris for en villa i normal størrelse blev derefter beregnet til at stige med 75.000-100.000 (svenske kroner), hvis facaden blev malet (gennemsnit).

  Af alle projekter var facademaling samt renovering af tag de faktorer, der blev anset for at øge værdien af huset mest.

  Det er dog ikke sikkert, at du behøver male træværket før fremvisning.

  Nogle gange er det nok at vaske facaden, for at få den til at se frisk ud. Uanset om du har tænkt dig at sælge eller ej, har facaden godt af en årlig rens og på denne måde kan maling udskydes med flere år.

 2. Maling som beskyttelse

  Regn, vind, sol og sne – vejret påvirker facaden hele året rundt.

  En almindelig fejl er at vente for længe med at male om. Med grundig forberedelse og ny maling får facaden længere holdbarhed og større modstandskraft mod råd og andre angreb. Imprægner med grundolie, hvis du har skrabet træet rent under det indledende arbejde, og glem ikke endetræet, hvor fugt nemt kan suges op i facaden.

  Hvor ofte skal du male om?

  Det varierer afhængigt af flere faktorer, som f.eks. husets beliggenhed og den malingskvalitet du tidligere har brugt. Spørg gerne din farveforhandler eller byggemarked til råds.
  Male udendørs - endetræ
 3. Hvad gør jeg ved alger?

  Ingen grund til panik.

  Algevækst på facaden er ikke kønt, men er normalt ikke grund til panik. Husk dog at vaske facaden regelmæssigt. Gror algerne for længe, øges risikoen for angreb af svamp, der beskadiger træet.

  Vil du vide hvordan man forbereder og maler træværket? Se blandt andet vores artikel om hurtigere facadevask.