Maling af træfacade - Sådan gør du trin-for-trin

Se filmen

At male hus udendørs er et projekt som kræver nøje forberedelse og grundigt forarbejde.

Facaden er husets “ansigt” udadtil og det første man ser. Trænger træfacaden til behandling, kan det føles som et krævende og uoverskueligt projekt, før man går i gang.

Her får du tips til hvordan du let planlægger arbejdsgangen for at male træfacade i tre trin. Det gør det meget nemmere at gennemføre og giver langt større sikkerhed for et godt resultat. 1-2-3 færdigt arbejde.

Sværhedsgrad
Svært
Tid
2-3 uger afhængigt af omfang

Trin-for-trin

 1. 1
  Forarbejde
 2. 2
  Male
 3. 3
  Vedligeholdelse
 1. 1

  Forarbejde

  Et grundigt forarbejde er forudsætningen for et godt resultat.

  Træfacaden skal først afvaskes og eventuelt skrabes og slibes ren for løstsiddende og nedbrudt maling, inden der påføres træbeskyttelse. Se mere om rengøring af træfacade.

  Brug algefjerner til facade.

  Inden pensler og maleruller tages i brug er det vigtigt at gøre forarbejdet. Husk handsker og beskyttelsesbriller. Rens facaden for smuds, alger og løstsiddende maling. Vask med male- eller algerens og brug en vaskekost og forlængerskaft. Træet skal være tørt inden der fortsættes.

  Vask og skrab facaden

  Afskrabning og grunding af træværket.

  Løstsiddende og nedbrudt maling skrabes væk og slibes over. Er der træværk der er råddent, skal det udskiftes. Nyt og nedslebet træværk grundes med grundingsolie og søm og skruer påføres rustbehandling så de ikke misfarver facaden.

  Har du husket afdækning?

  Inden du skal male træfacade, skal du afdække alt det, der ikke skal males. Beskyt vinduer, lamper og andet der sidder på facaden med udendørs malertape og plastik.  Er der planter og fliser rundt om huset bør det også afdækkes, så der ikke kommer grimme pletter og stænk på.

  Beskyt omgivelserne med dækplast
 2. 2

  Male

  Hold øje med vejrudsigten.

  Godt og tørt vejr er en nødvendighed når der skal males udendørs og træbeskyttes. Inden du starter med malearbejdet skal det rigtige maleværktøj anskaffes, så der er nok til alle der skal i gang.

  Vælg den rigtige pensel.

  Skal du male facaden med pensel, har du brug for to størrelser: en bred facadepensel, som tager meget maling op så du slipper for at dyppe så tit, og en vinkelpensel med langt skaft til svært fremkommelige steder. Et tips er at vælge bredden på facadepenslen efter bræddernes bredde. Hvis brædderne er ca. 100 mm brede, så vælg en 100 mm pensel. Så bliver opgaven nemmere og mindre tidskrævende. Glem ikke spandeholder så du kan hænge spanden på stigen.

  Male med rulle?

  Du kan også vælge at rulle malingen på. Prøv Platinum 7 cm rullesæt, som indeholder en justerbar bøjle og to 7 cm Platinum ruller, til de større flader samt en minirulle med skaft til de mindre. Du har stadig brug for en Platinum lang vinkelpensel til flader hvor du ikke kan komme til med rullen.

  Mal ikke i direkte solskin

  Det må meget gerne være godt vejr, når der males udendørs, men der må ikke males i direkte sol eller på en meget varm væg. Man risikerer at malingen tørrer for hurtigt, inden det har nået at trænge ind i og hæfte på træværket.
  Pensel eller rulle

  Gør det lettere.

  Det er tit højt oppe og store flader, når der males udendørs. Derfor kan man med fordel montere forlængerskaft på malerulle og pensel. Det sparer mange trin på stigen og giver en langt større rækkevidde og en mere sikker og behagelig arbejdsgang, med mindre slid på ryg og skuldre.

  Male træfacade

  Samme type træbeskyttelse.

  Når der males på tidligere malede flader, bør man som udgangspunkt anvende samme type som tidligere. Kontakt eventuelt malingsproducenten hvis du er i tvivl.

  Mal nye brædder inden de sættes op.

  Nyt træværk, indeholder som regel fugt og krymper derfor lidt, efter det er sat op. For at undgå umalede sprækker, påføres første lag maling på træværket inden du sætter det op.

  Stænk og pletter.

  Stænk skal tørres væk med det samme, inden det tørrer. Det er altid godt at have klude i nærheden.

  Gør hele hussiden færdig.

  Hele flader skal males færdige inden der holdes pauser eller skiftes til en ny spand maling. Der kommer meget let synlige overgange, hvis der stoppes midt på en væg.

  Spar ikke på træbeskyttelsen.

  Brug rigelige mængder maling, og arbejd det ind i træet med pensel eller malerulle.

  Lasurreglen.

  Laserende (gennemsigtigt) træbeskyttelse påføres brædderne i hele længder nede fra og op. Undgå for mange overlapninger, de bliver meget nemt synlige.

  Pak malerværktøjet ned.

  Tid til en pause? Pak pensler og ruller ned i tætsluttende plastikposer. Er det en lang pause, så rengør værktøjet.

 3. 3

  Vedligeholdelse

  Årlig gennemgang.

  Hvis en malet facade skal holde rigtig længe, skal den efterses og vedligeholdes årligt. Det er ikke det samme som at du skal male træfacade hvert år. En korrekt malet facade kan holde sig pæn og modstandsdygtig i rigtigt mange år. Ved at rengøre facaden hvert år for snavs og begroninger, forlænges holdbarheden markant. Tjek træværket og se efter om der er flader, som skal udbedres. Brug en vaskekost på forlængerskaft for at komme til overalt.

  Male hus