Svenskrød

Svenskrød – Få den klassiske røde træfacade.

Den traditionelle svenskrøde maling, også kaldet slammaling, er et typisk indslag i det svenske landskab. Malingen er relativt enkel at vedligeholde, men indimellem kan det være tid til at give facaden et nyt lag maling. Det gør du effektivt i tre trin.

Sværhedsgrad
Let
Tid
2-3 uger

Trin-for-trin

 1. 1
  Forarbejde.
 2. 2
  Maling.
 3. 3
  Efterarbejde.
 1. 1

  Forarbejde.

  Start med at beskytte overflader som jord, vinduer, fliser og nedløbsrør. Overfladen, der skal males, børstes omhyggeligt med en stålbørste for at fjerne løs maling, snavs og gråt træ. Eventuelle alger skal vaskes af. Kontroller at træet er frisk ved at stikke med en kniv forskellige steder. Bløde og fugtige områder er tegn på råd, og så skal træet udskiftes.

  Tips!

  Brug altid værnemidler for beskyttelse af øjne, lunger og hænder, når du børster facaden. Det kan støve en hel del.
 2. 2

  Maling.

  Når facaden er ren og tør, er det tid til at male. Her er det godt at have en pensel, som er special udviklet til formålet.

  Skal du male svenskrød på nyt uhøvlet træ? Fortynd da malingen med 10% vand og grundmal et lag. Stryg derefter med ufortyndet maling. Hvis du har en allerede malet overflade, er det nok at male et lag ufortyndet maling. Mal i tynde lag, ellers risikerer du at malinger falder af i flager, når den er tørret.

  Start med detaljerne

  Kontroller at facaden er ren og tør. Start med detaljer og svært fremkommelige stedet med en mindre pensel.

  Hvordan er vejret?

  Undgå at arbejde i stærkt sollys eller ved lave temperaturer, da overfladen kan skalle af.

  Mal nogle brædder ad gangen

  Skift til en bredere pensel og mal nogle brædder ad gangen. Mal hele længden for at undgå synlige overlapninger i malingen.

  Mal tynde lag

  Mal tynde lag og sørg for at arbejde malingen ordentligt ind i træet. Sæt penslen på et forlængerskaft , så får du bedre rækkevidde og slipper for at klatre unødvendigt rundt på stigen.

 3. 3

  Efterarbejde.

  Tør eventuelle malingsstænk væk inden malingen er tør. Brug en klud med vand og opvaskemiddel.

  Lad plasten sidde et par dage, så malingen kan nå at tørre. Begynder det at regne kraftigt kan malingen sive og “stænke ud” på uønskede områder.

  male rød