Se filmen

Spartle gipsvæg - Sådan gør du trin-for-trin

Trin for trin spartling af gipsvæg og gipsplader. Det behøver slet ikke at være så vanskeligt.

Hvor godt slutresultatet bliver, når du maler, tapetserer eller sætter væv op, afhænger i høj grad af underlaget. En grundig forberedelse er dermed altafgørende for resultatet, og på en ny gipsvæg skal samlingerne mellem gipspladerne og skruehullerne udfyldes og slibes, så du får en helt glat overflade at arbejde på.

Mange gør-det-selv’ere er bange for at gå i gang med at spartle gipsplader. Men det behøver slet ikke være så pokkers vanskeligt. Følg disse trin, så bliver det lettere for dig at lykkes med dit spartel projekt.

Spartling af gipsloft

Skal du spartle loftet, gælder de samme principper, som når du spartler væggen, men der er stadig nogle ting, du måske er opmærksom på. Hvis du skal fylde samlingerne i nye gipsplader i loftet, er det nok at fjerne støv fra disse, før du begynder at fuge. Et slibeværktøj med forlængerskaft og sandpapir gør det lettere at nå loftet.

  Trin-for-trin

 1. 1

  Forberedelse

  Sørg for et godt grundlag.
  Start med at dække gulvet af. Sørg for, at alle skruehoveder er ordentligt skruet i og at der ikke er noget gips der sidder løst. Skær beskadiget gips væk.

  Hvor to gipsplader uden forsænkning mødes, skal du skære en nedfasning – altså en forsænkning som spartelmassen kan komme ned i.

  Spartle gipsplader - Skære nedfasning mellem gipsplader
 2. 2

  Grundspartling

  Skårede nedfasninger.

  Fyld først nedfasningerne med spartelmasse og lad det tørre. Slib og tør støvet væk. Sæt derefter papirremsen fast med vævlim som du pensler på for at det skal sidde ordentligt fast.

  Spartling af gipsvæg - Spartle samling
  Tips! Brug gipsmørtel eller filler til revner og skader som er større end 3 mm. Det tørrer hurtigere end almindelig spartelmasse.

  Øvrige forsænkninger.

  Fyld nu alle de øvrige forsænkninger i gipspladerne og tryk remsen fast i spartelmassen inden den er tør. Spartelremsen bruges for at undgå fremtidige revner, som kan opstå når huset “arbejder” og bevæger sig. Brug altid remser af papir – de er nemlig stærke og formstabile i alle retninger. Tilføj et nyt lag spartelmasse direkte bagefter. Husk at udfylde alle skruehoveder og små huller.

  Du behøver ikke at slibe mellem spartel lagene, men sørg for at du fordeler spartelmassen ordentligt ud. Lad det tørre.

  Spartle gipsplader - Spartelremse
  Malerværktøj bredspartler
  Tips til at spartle gipsplader. Brug altid to spartler til spartling af gipsvæg. En lille spartel, der kan gå ned i spanden, og som du spartler med, og en større spartel, som bruges til at holde spartelmassen på mens du arbejder.
  Spartle gipsvæg
  Tips! Læg spartelmassen på en mindre flade første gang, og bred det mere ud i anden påføring.
 3. 3

  Spartling af hjørner

  At spartle hjørner kræver en særlig teknik.

  Spartling af gipsvæg er én ting, men når du når til inder- og yderhjørnerne, så er fremgangsmåden en lille smule anderledes. Vi foreslår derfor, at du læser vores artikel om at spartle hjørner her.

 4. 4

  Sidste spartling

  Spartling af gipsvæg udføres ad flere omgange.

  Læg nu et nyt lag spartelmasse og lad det igen tørre. Når spartelmassen tørrer, så krymper den, og det er derfor nødvendigt at spartle i flere omgange.

  Vær omhyggelig men forsigtig, når du sliber. Brug et slibeværktøj på forlængerskaft, så du øger din rækkevidde og kommer hurtigere og nemmere rundt. Og glem ikke værnemidler, som for eksempel et åndedrætsværn eller en støvmaske.

  Afslut med at tørre slibestøvet af med mikrofiberklud eller moppe.

  Spartling af gipsplader - Spartle ad flere omgange

  Tillykke.

  Nu er du færdig med at spartle dine gipsplader og kan gå i gang med en endnu sjovere del af projektet – at male direkte på dine gipsplader, tapetsere eller sætte væv op!

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os