Tapetsere ovenpå tapet - fire smarte tips

Tips og tricks til tapetsering

Omhyggelig planlægning og god forberedelse er altid nødvendig, når du tapetserer – ikke mindst hvis du skal tapetsere ovenpå eksisterende tapet. Her har vi samlet nogle konkrete tips, der hjælper dig til at få gode resultater.

  Fire smarte tips

 1. 1

  Er det nødvendigt at fjerne det gamle tapet eller kan jeg bare spartle ujævnhederne?

  Føl lidt efter i kanterne, hvor godt det gamle tapet sidder. Du skal grunde med tapetgrunder for et godt underlag til spartling og tapetsering så det gamle tapet må sidde godt fast. Og så afhænger det også af, hvilket tapet der allerede sidder på væggen.

  Et non-woven tapet opsættes kant-til-kant og giver ingen samlinger.

  Hvis der sidder et papirstapet med overlappende kanter, skal du “høvle” overlapningerne væk og derefter spartle, så det bliver jævnt. Nogle typer tapeter, såsom vinyltapet og struktureret vinyl, er opdelt, så det øverste lag kan rives af, hvis tapetet har struktur.

 2. 2

  Jeg vil tapetsere en baggrundsvæg ovenpå malet tapet. Hvordan gør jeg?

  Start med at spartle ujævnheder og slib og grund, så væggen er helt glat, når du tapetserer. Nogle tapetproducenter forudsætter, at overfladerne, der skal tapetseres, først males med en farve svarende til tapetet. Dette reducerer risikoen for, at den malede overflade skinner gennem tapetet. Overfladen skal være jævn og i samme farve, hvilket er særligt vigtigt på vægge med lysindfald.

 3. 3

  Hvad gør jeg for at tapetsere ovenpå strukturtapet?

  Hvis tapetet ikke har været malet før, bør det kunne deles. Det vil sige at du kan rive det øverste lag med tekstur af. Derefter skal du grunde med tapetgrunder, spartle uregelmæssigheder, slibe, og grundmale eller forlime inden du tapetserer. Husk at nogle tapetproducenter forudsætter, at underlaget males inden tapetsering.

 4. 4

  Jeg vil tapetsere om med et lysere tapet, og skal fjerne en plet fra det eksisterende tapet. Hvordan gør jeg?

  Vask grundigt med malingsvask for at opløse fedtpletten. Grund derefter pletten med en spærregrunder for at forhindre gennemslag. Du kan vælge en vandbaseret spærregrunder. Husk, at nogle tapetproducenter forudsætter, at underlaget males inden tapetsering.

  Tips! Skal du i gang med at tapetsere? Læs vores trin-for-trin til tapetsering for det bedste resultat.
Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os