Tapetsering - Sådan gør du trin-for-trin

Se filmen

Et nyt tapet giver farve og liv i rummet og betyder meget for helhedsindtrykket.

Vores guide hjælper dig med at udføre tapetseringen korrekt og få et resultat, som du vil være tilfreds med.

Se filmen øverst på siden og følg vores trin som beskrevet i artiklen.

Sværhedsgrad
Svært
Tid
1 dag

Trin-for-trin

 1. 1
  OBS!
 2. 2
  Forarbejde
 3. 3
  Tapetsering
 4. 4
  Mønstertilpasning
 5. 5
  Tapetsere i hjørnerne
 6. 6
  Tapetsere ved vinduer og dørkarme
 1. 1

  OBS!

  Underlaget skal være helt jævnt og rent før tapetsering, hvis resultatet skal blive godt. Men hvordan ser din væg ud? Se vores film om at spartle gipsvæg, hvis du er nødt til at klargøre væggen først.

 2. 2

  Forarbejde

  Start med at afdække gulvet med pap eller plast, som du sætter fast med malertape for at undgå at spilde tapetklister på gulvet. Sluk for strømmen og fjern alle stikkontakter og afbrydere med en skruetrækker.

  Undersøg hvilket af rummets hjørner der er det mindst synlige.

  Det er her du skal starte og afslutte tapetseringen. Det er især vigtigt, hvis du vælger et mønstret tapet.

  Mål tapetrullens bredde med en tommestok og træk én centimeter fra, eftersom den første bane skal overlappe hjørnet. Marker målet på væggen med en blyant.

  Måle tapetbane

  Brug altid et lod til den første bane på væggen, så alle baner ender lige, selvom væggen er skrå. Brug et vaterpas og tegn en lodlinje midt på væggen med en blyant.

  Tips!

  Tegn alle markeringerne med en blyant. Hvis du bruger en kuglepen, er der en risiko for, at markeringerne bliver synlige gennem tapetet.
  Tegne lodlinje efter vaterpas
 3. 3

  Tapetsering

  Nu kan du gå i gang med at tapetsere. Påfør lim på væggen med en rulle til tapetlim – så får du den rigtige mængde lim på væggen. Rul limen ud, så den dækker et lidt større område end banens bredde. Brug en pensel til hjørner og kanter for maksimal præcision.

  Tips!

  Hvis du arbejder med papirstapet må du påføre lim på tapetbanerne i stedet for direkte på væggen som du kan med non-woven tapet.
  Påføre tapetklister

  Sæt den første bane løst på, langs lodlinjen på væggen.  Husk at tapetet skal overlappe hjørnet med 1 centimeter.

  Tapetsere - den første bane

  Stryg tapetet med tapetværktøjet, så det passer godt og ikke får blærer og luftbobler. Start på midten og stryg ud mod kanterne. Husk at trykke fast i hjørnet.

  Stryg tapetet ud

  Skær tapetet med en tapetkniv langs gulv- og loftslisterne. Sørg for at bruge skarpe blade for ikke at rive tapetet i stykker.

  Skær tapetet

  Tør limrester af tapet og lister med en våd svamp. Brug rigeligt med vand for at undgå pletter på væggen. Gør det samme efter hver bane.

  Tør tapetklister af med en våd svamp
 4. 4

  Mønstertilpasning

  Bruger du mønstret tapet? Så er det vigtigt at tænke på mønstertilpasning, som kræver en anden arbejdsmetode sammenlignet med tapet uden mønstre. Læs vores guide Mønstertilpasning af tapet.

  Mønstertilpasning

  Non-woven.

  Husk på at non-woven tapeter sættes op kant til kant, mens papirstapet skal overlappe ca. 4 mm for at resultatet skal blive godt.

 5. 5

  Tapetsere i hjørnerne

  Når du kommer til et hjørne, kræves en særlig teknik. For at hjørnet skal være stabilt og ikke sprække, skal tapetet overlappe hjørnet med 1 cm. Dette betyder, at du skal skære banen i to dele. Læs vores guide om at tapetsere hjørner her.

  Tapetsere hjørner
  Tapetsering i hjørne
 6. 6

  Tapetsere ved vinduer og dørkarme

  Ved tapetsering ved vinduer og døre er det vigtigt at lime et stykke ud på rammen. Træk derefter tapetbanen op, og tilpas mønstret til foregående bane.

  Tapetsering ved vinduer

  Stryg tapetet fast langs vinduesrammen og skær af med en tapetkniv. Læs mere i vores guide: Tapetsere omkring vinduer – sådan gør du trin for trin

  Tapetsere omkring vinduer og døre