Se filmen

Tapetsering - Sådan gør du trin-for-trin

Tapetsering - Sådan gør du trin for trin.

Et nyt tapet giver farve og liv i rummet og betyder meget for helhedsindtrykket. Se filmen øverst på siden og følg vores tre trin som beskrevet i artiklen. Så bliver tapetseringen nemmere og du får et perfekt resultat.

 • Sværhedsgrad: Middel
 • Årstid: Året rundt

  Trin-for-trin

 1. 1

  OBS!

  Underlaget skal være helt jævnt og rent før tapetsering, hvis resultatet skal blive godt. Men hvordan ser din væg ud? Se vores film om at spartle gipsvæg, hvis du er nødt til at klargøre væggen først.

 2. 2

  Forarbejde.

  Tapetafriver

  Start med at afdække gulvet med pap eller plast, som du sætter fast med malertape for at undgå at spilde tapetklister på gulvet. Derefter måler du op og skærer banerne til. Mål i højden i hvert hjørne af rummet for at være sikker på at tapetet rækker. Læg cirka 10 centimenter oveni så du undgår at du får for korte baner. Derefter river du tapetet over med tapetafriveren for at få rigtige skarpe tapetkanter.

 3. 3

  Tapetsering.

  Tapetsering - stryg ud med tapetværktøjet

  Rul tapetklister på væggen med en rulle for at få et så jævnt lag som muligt. Til lister og paneler kan du bruge en pensel for at komme til så godt som muligt. Fastgør tapetbanen let øverst oppe; har du skyggelister lader du banen stikke et par centimeter op over listen. Banen vinkles så den er lodret ved hjælp af et lod eller vaterpas.

  Fastgør og glat tapetet ud med et tapetværktøj. Start oppefra og arbejd nedad. Skær banerne af med tapetkniv langs døre, vinduer, gulv og loft. Sørg for at du har et skarpt nyt blad i kniven, for ellers kan kanten flosse. Tør også eventuelle limrester væk med en fugtig svamp.

  Non-woven.

  Husk på at non-woven tapeter sættes op kant til kant, mens papirstapet skal overlappe ca. 4 mm for at resultatet skal blive godt.

  Tapetsering - skære med tapetkniv
 4. 4

  Tapetsere i hjørnerne.

  For at tapetet ikke skal sidde skævt når du passerer et hjørne, måler du afstanden fra hjørnet til den bane du har sat inden “hjørne-banen”. Mål både ved gulv og loft. Læg desuden en centimeter til det største mål og marker dette på næste bane også. Skær banen i længden Gem tapetstrimlen som bliver til overs.

  Sætte tapet op i hjørner

  Stryg lim på væggen. Sæt banen kant til kant og tryk den fast hele vejen ned inde du glatter den ud med tapetværktøjet mod hjørnet.  Sørg for at den sidder ordentligt i hjørnet. Hvis du tapetserer med papirstapet skal kanten trykkes til med en tapetkantrulle. Hold rullen ren så der ikke kommer klister ud på tapetet.

  Sæt nu den anden strimmel i vater med overlap, men så tæt på inderhjørnet som muligt. Stryg banen fast med tapetværktøjet og skær overskydende tapet væk. Så fortsætter du på præcis samme måde rundt i hele rummet.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os