Se filmen

Tapetsering - Sådan gør du trin-for-trin

Tapetsering - Sådan gør du trin for trin.

Et nyt tapet giver farve og liv i rummet og betyder meget for helhedsindtrykket. Vores guide hjælper dig med at udføre tapetseringen korrekt og få et resultat, som du vil være tilfreds med. Se filmen øverst på siden og følg vores trin som beskrevet i artiklen.

  Trin-for-trin

 1. 1

  OBS!

  Underlaget skal være helt jævnt og rent før tapetsering, hvis resultatet skal blive godt. Men hvordan ser din væg ud? Se vores film om at spartle gipsvæg, hvis du er nødt til at klargøre væggen først.

 2. 2

  Forarbejde

  Start med at afdække gulvet med pap eller plast, som du sætter fast med malertape for at undgå at spilde tapetklister på gulvet. Sluk for strømmen og fjern alle stikkontakter og afbrydere med en skruetrækker.

  Undersøg hvilket af rummets hjørner der er det mindst synlige.

  Det er her du skal starte og afslutte tapetseringen. Det er især vigtigt, hvis du vælger et mønstret tapet.

  Mål tapetrullens bredde med en tommestok og træk én centimeter fra, eftersom den første bane skal overlappe hjørnet. Marker målet på væggen med en blyant.

  Måle tapetbane

  Brug altid et lod til den første bane på væggen, så alle baner ender lige, selvom væggen er skrå. Brug et vaterpas og tegn en lodlinje midt på væggen med en blyant.

  Tegne lodlinje efter vaterpas
  Tips! Tegn alle markeringerne med en blyant. Hvis du bruger en kuglepen, er der en risiko for, at markeringerne bliver synlige gennem tapetet.
 3. 3

  Tapetsering

  Nu kan du gå i gang med at tapetsere. Påfør lim på væggen med en rulle til tapetlim – så får du den rigtige mængde lim på væggen. Rul limen ud, så den dækker et lidt større område end banens bredde. Brug en pensel til hjørner og kanter for maksimal præcision.

  Tips! Hvis du arbejder med papirstapet må du påføre lim på tapetbanerne i stedet for direkte på væggen som du kan med non-woven tapet.
  Påføre tapetklister

  Sæt den første bane løst på, langs lodlinjen på væggen.  Husk at tapetet skal overlappe hjørnet med 1 centimeter.

  Tapetsere - den første bane

  Stryg tapetet med tapetværktøjet, så det passer godt og ikke får blærer og luftbobler. Start på midten og stryg ud mod kanterne. Husk at trykke fast i hjørnet.

  Stryg tapetet ud

  Skær tapetet med en tapetkniv langs gulv- og loftslisterne. Sørg for at bruge skarpe blade for ikke at rive tapetet i stykker.

  Skær tapetet

  Tør limrester af tapet og lister med en våd svamp. Brug rigeligt med vand for at undgå pletter på væggen. Gør det samme efter hver bane.

  Tør tapetklister af med en våd svamp
 4. 4

  Mønstertilpasning

  Bruger du mønstret tapet? Så er det vigtigt at tænke på mønstertilpasning, som kræver en anden arbejdsmetode sammenlignet med tapet uden mønstre. Læs vores guide Mønstertilpasning af tapet.

  Mønstertilpasning

  Non-woven.

  Husk på at non-woven tapeter sættes op kant til kant, mens papirstapet skal overlappe ca. 4 mm for at resultatet skal blive godt.

 5. 5

  Tapetsere i hjørnerne

  Når du kommer til et hjørne, kræves en særlig teknik. For at hjørnet skal være stabilt og ikke sprække, skal tapetet overlappe hjørnet med 1 cm. Dette betyder, at du skal skære banen i to dele. Læs vores guide om at tapetsere hjørner her.

  Tapetsere hjørner
  Tapetsering i hjørne
 6. 6

  Tapetsere ved vinduer og dørkarme

  Ved tapetsering ved vinduer og døre er det vigtigt at lime et stykke ud på rammen. Træk derefter tapetbanen op, og tilpas mønstret til foregående bane.

  Tapetsering ved vinduer

  Stryg tapetet fast langs vinduesrammen og skær af med en tapetkniv. Læs mere i vores guide: Tapetsere omkring vinduer – sådan gør du trin for trin

  Tapetsere omkring vinduer og døre
Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os