Maling af panelvæg / trævæg - Sådan gør du trin-for-trin

Se filmen

Skal du male panelvæg? Læs her hvordan du gør.

Grundigt forarbejde og systematisk grundmaling er alfa og omega for at få et godt resultat, ved maling af panelvæg.

Vores guide hjælper dig til at udføre arbejdet i den rigtige rækkefølge og give væggene det løft du ønsker.

Sværhedsgrad
Let

Trin-for-trin

 1. 1
  Forarbejde.
 2. 2
  Grundmale.
 3. 3
  Spartle og slibe.
 4. 4
  Grundmaling og maling af panelvæg.
 1. 1

  Forarbejde.

  Inden du går i gang med selve malearbejdet, er det vigtigt at du kontrollerer trævæggen grundigt. Tjek at alt træet er helt og fjern eventuelle søm og skruer som kan sidde i panelerne. Vask væggen grundigt af med et rengøringsmiddel som er egnet til træ. Afdæk derefter alle lister og beskyt vinduer og andet der ikke skal males med afdækningsplast. Læg pap ud for at beskytte gulvet mod spartelmasse og maling.

   

  Glem ikke knastelak.

  For ikke at noget skal slå igennem malingen, er det vigtigt at male alle synlige knaster med knastelak.
  Afdække
 2. 2

  Grundmale.

  Så er det tid til at grundmale en gang. Brug en minirulle og stryg malingen på to brædder ad gangen. For at få malingen ordentligt fordelt i mellemrummene kan det være godt at bruge en skråtstillet lakpensel for virkeligt at komme til. Efterstryg derefter panelet med en modler for at få en glat finish.

  Male træpanelvæg
 3. 3

  Spartle og slibe.

  Findes der ujævnheder i panelet, så er det nu tid til at finde spartelmasse og en japanspartel frem. Fyld alle ujævnheder med spartelmasse og lad det tørre. Når det er tørt skal du slibe det så der ikke er nogen hårde kanter. Brug slibeværktøjet med forlængerskaft for at komme længere rundt. Tør slibestøvet bort med en mikrofiber moppe. Eftersom at spartelmasse krymper når det tørrer så kan det være nødvendigt at spartle en gang mere. Glem ikke at slibe og tørre støvet væk igen.

 4. 4

  Grundmaling og maling af panelvæg.

  Nu behøver du bare at grundmale din panelvæg en gang til og så er det bare at færdigmale bagefter. Gå frem på samme måde som grundmalingen og glem ikke at stryge fter med en modler.

  Fjern malertapen inden malingen er tør.

  Vil du lære at male lister som passer perfekt til panelvæggen, så kan du læse vores artikel om at male lister her.

  Har du mod på mere, så se alle vores gør-det-selv film på Youtube kanalen “Anza Måleriverktyg” under den danske playliste “Maletips – Sådan maler du”.

  Maling af panelvæg