Klargør træfacaden til at blive malet

Glem ikke forarbejdet inden du finder pensel og rulle frem.

Er det tid til at male træfacaden? God vedligeholdelse af træfacaden kræver et grundigt forarbejde. Se her hvordan du gør klar til at træbeskytte eller male udendørs. Her får du uundværlige tips, der skaber perfekte betingelser for malerprojektet, minimerer risikoen for sprækker og forhindrer fugt i at trænge ind.

Sværhedsgrad
Svært
Tid
Afhænger af projektets omfang

Trin-for-trin

 1. 1
  Vask facaden
 2. 2
  Skrab gammelt maling der skaller af
 3. 3
  Slib og udfyld ujævnheder
 4. 4
  Sådan! Nu er træfacaden klar til behandling
 1. 1

  Vask facaden

  Klargør træfacaden – Trin 1: Start med en grundig afrensning

  Begynd med at dække planter og andre genstande nær facaden. Sprøjt derefter algedræber om nødvendigt – ellers bør du vaske med trærens fortyndet med vand. En slidstærk vaskekost er et godt værktøj til at fjerne genstridige pletter. Skal du arbejde under et udhæng, kan det være en god ide at bruge en tohånds vaskekost, som gør det lettere at komme ind mellem lægterne. Skyl med en haveslange og lad det tørre.

  Vaske udetræ
 2. 2

  Skrab gammelt maling der skaller af

  Hovedet på sømmet.

  Har du søm som stikker ud, så brug hammerhovedet på skraberen til at slå dem ordentligt i igen.

  Klargør træfacaden – Trin 2: Skrab løstsiddende maling væk

  Så er det tid til at begynde at skrabe facaden. Men før du begynder, skal du sørge for at dække jorden og andre følsomme overflader.

  For derefter at vide, hvor og hvor meget du skal skrabe, kan du skære et gittermønster på væggen. De steder, hvor malingen kommer af, skal den skrabes af. Brug en tohåndsskraber og arbejd med lange jævne træk. Sørg for at skrabe al løs maling af med jævne strøg. Så holder skraberen sig skarp længere, og der er mindre risiko for at trække spåner af. Et forlængerskaft og stige er ofte nødvendigt for at komme til alle steder.

  Er der træværk som virker råddent? Så skal du skifte det inden du begynder at male. Derefter bruger du en stålbørste for at rive op og jævne den tilbageværende maling ud.

  Skrabe træfacade for gammel maling
 3. 3

  Slib og udfyld ujævnheder

  Klargør træfacaden – Trin 3: Slib splinter og ujævnheder

  Træsplinter fjernes med slibepapir, og skruehuller, sprækker og ujævnheder i træværket udfyldes med malerfuge. Det er vigtigt for at fugten ikke skal trænge ind og skade træet.

  Nu har du skabt de bedste betingelser for malerarbejdet!

  Fuge sprækker i træbeklædning
 4. 4

  Sådan! Nu er træfacaden klar til behandling

  Tillykke, du har nu overstået den sværeste del af arbejdet, og er klar til at gå i gang med den sjovere del af vedligeholdelsen.

  Har du brug for gode råd og tips til at behandle træværk, så har vi en række artikler der kan hjælpe dig. Se for eksempel her hvordan du maler udendørs.