Male træbeklædning - Undgå faldgruberne

Der findes flere almindelige fejl man kan komme til at begå, når man skal male træbeklædning. Her får du vores bedste tips til at undgå fejltrin og få det bedst mulige resultat.

 1. Hvorfor må jeg ikke male, når solen skinner?

  Malingen skal have lov at trænge ind i træet.

  Du bør aldrig male en varm træbeklædning eller i direkte solskin. Malingen tørrer for hurtigt og når ikke at fæste ordentligt. Dermed får facaden ikke den rigtige beskyttelse. At undgå varme facader er særligt vigtigt når du anvender træbeskyttelse. Den skal have lov til at trænge ordentligt ind i træet.

 2. Hvilke værktøjer har jeg brug for, når jeg skal male træfacade?

  Tips!

  Vælg størrelse på penslen efter bræddernes bredde. Når penslen dækker hele bredden, så går arbejdet meget nemmere.

  Du har brug for mindst to pensler.

  En bred facadepensel som tager meget maling op så du slipper for at dyppe hele tiden, og en lang vinkelpensel til de svært fremkommelige steder. Maler du med slammaling, skal du bruge en pensel til rødfarve.

  Platinum etui
 3. Behøver jeg skrabe facaden, inden jeg maler?

  Et godt grundlag er vigtigt.

  For at malingen skal fæste ordentligt, når du skal male træværk, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers maler du en hinde af maling ovenpå fugt og smuds, hvilket får malingen til at sprække og skalle af. Se vores film om hvordan du skraber facaden her.

  Skrabe træfacade for gammel maling
 4. Behøver jeg grunde, inden jeg maler?

  Rent træ skal grundes.

  Om du behøver at grunde, afhænger af, om du skraber helt trærent under forarbejdet. I så fald skal træet imprægneres med grundolie.

  Hold en bredspartel under penslen for at beskytte omgivelserne mod stænk, når du maler endetræet. 

  Male udendørs - endetræ
 5. Kan jeg fjerne den gamle maling med varme?

  Med stor forsigtighed.

  Ja, du kan fjerne gammel maling ved varme med en IR lampe. Men denne metode er meget tidskrævende og bør kun bruges, hvis der ikke er andre alternativer. Du skal desuden have fuldstændig styr på sikkerheden, og sørg altid for at have en brandslukker tilgængelig. Selvom malingen er opvarmet, skal du stadig skrabe malingen af væggen.

  Varm ikke latexmaling op, den bliver bare klæbrig.

  Vil du male med et perfekt resultat og en træbeklædning, som holder så længe som muligt? Så se vores instruktionsfilm om at male udendørs.