Spartle loft - Sådan gør du trin-for-trin

Der er mange forskellige måder at spartle på. Med spartling lukker du små huller, der kan være kommet fra søm i væggen eller små hak eller slag. Med fuldspartel og rullespartel dækker du større områder.

Skal du spartle loftet, gælder de samme principper som når du spartler væggen, men der er stadig nogle ting, du kan være opmærksom på.

Trin-for-trin

 1. 1
  Forarbejde
 2. 2
  Spartling af gipsloft
 3. 3
  Spartle små huller i loftet
 1. 1

  Forarbejde

  Hvis du skal male loftet, skal du sørge for at møbler flyttes og ikke står i vejen for det arbejde du skal udføre. Derudover vil der højst sandsynligt være nogle stænk og klatter fra både spartelmasse og maling, så det er en god ide også at dække gulvet med afdækningspap.

  Inden du begynder at spartle, skal du kontrollere for ujævnheder og fjerne støv fra loftet. Uanset hvilken overflade du har, er det en god ide at gå over med en mikrofiberklud eller en børste for at fjerne så meget støv som muligt, så hæfter spartelmassen bedre i loftet.

 2. 2

  Spartling af gipsloft

  Hvis du skal spartle nye eller gamle gipsplader i loftet, er det nok at fjerne støv fra disse, før du begynder at spartle.

  Hvor gipspladerne mødes, er der en samling, der skal udfyldes. Påfør spartelmasse på tværs af overgangen og glat derefter ud i længderetningen. Brug en 15 cm bredspartel til at påføre og en 25 cm bredspartel til at holde spartelmassen. Du kan se mere på tjekliste til at male loft.

  Brug en remse af papir for at forhindre overgangen fra at revne. Brug en af ​​spartlerne til at holde papirstrimlen, og den anden til at trykke strimlen på plads med et jævnt tryk langs hele samlingen.

  Påfør så et nyt, tyndt lag spartelmasse på papirstrimlen og spartle over skruehuller og andre uregelmæssigheder. Lad spartelmassen tørre, helst indtil næste dag. Se vejledningen på spartelmassen for tørretid.

  Slib og glat ud inden næste lag

  Når spartelmassen fra det første lag er tørret helt (helst natten over), skal kanterne slibes ned. Rolige bevægelser giver bedre kontrol, så du ikke sliber for meget væk.

  pudse loft med forlængerskaft   Vaske loft

  Brug en mikrofiberklud til at tørre slibestøvet af, så støvet ikke sætter sig i det næste lag, og påfør et nyt lag spartelmasse. Denne gang påføres på et bredere felt langs hele samlingen for at få en jævn og lige overgang mellem gipspladerne.

  Når det sidste lag er tørt, skal du forsigtigt slibe over alle pudsede overflader. Fjern alt slibestøv igen med en mikrofiberklud.

  Udfør om nødvendigt det sidste trin igen med endnu et lag. Lad det tørre natten over, inden du tilføjer endnu et lag.

 3. 3

  Spartle små huller i loftet

  Hvis der kun er små huller eller beskadigelse af loftet, som du skal spartle, skal du først anvende et tyndt lag spartelmasse og lade det tørre.

  Når det første lag er tørret helt, skal kanterne og trækkene slibes ned med rolige bevægelser, så du ikke sliber for meget væk.

  Tips!

  Et slibebræt med forlængerskaft og sandpapir gør det meget lettere at nå loftet.

  Brug en mikrofiberklud til at tørre slibestøvet og påfør et nyt lag spartelmasse. Denne gang påføres på et bredere felt for at få en så jævn og lige overgang mellem væggen og hullet som muligt.

  Når det sidste lag er tørt, skal du forsigtigt slibe over alle pudsede overflader. Fjern alt slibestøv igen med en mikrofiberklud. Det er vigtigt, at alt støv fjernes inden maling.

  PS: Hvis du gerne vil læse mere om hvordan man mest effektivt maler loftet, finder du vores trin-for-trin guide til maling af loft her.