Tapetsere ovenpå tapet - fire smarte tips

Tips og tricks til tapetsering.

Omhyggelig planlægning og god forberedelse er altid nødvendig, når du tapetserer – ikke mindst hvis du skal tapetsere ovenpå eksisterende tapet. Her har vi samlet nogle konkrete tips, der hjælper dig til at få gode resultater.

 1. Er det nødvendigt at fjerne det gamle tapet eller kan jeg bare spartle ujævnhederne?

  Føl lidt efter i kanterne, hvor godt det gamle tapet sidder. Du skal grunde med tapetgrunder for et godt underlag til spartling og tapetsering så det gamle tapet må sidde godt fast. Og så afhænger det også af, hvilket tapet der allerede sidder på væggen.

  Et non-woven tapet opsættes kant-til-kant og giver ingen samlinger.

  Hvis der sidder et papirstapet med overlappende kanter, skal du “høvle” overlapningerne væk og derefter spartle, så det bliver jævnt. Nogle typer tapeter, såsom vinyltapet og struktureret vinyl, er opdelt, så det øverste lag kan rives af, hvis tapetet har struktur.

 2. Jeg vil tapetsere en baggrundsvæg ovenpå malet tapet. Hvordan gør jeg?

  Start med at spartle ujævnheder og slib og grund, så væggen er helt glat, når du tapetserer.

  Nogle tapetproducenter forudsætter, at overfladerne, der skal tapetseres, først males med en farve svarende til tapetet. Dette reducerer risikoen for, at den malede overflade skinner gennem tapetet. Overfladen skal være jævn og i samme farve, hvilket er særligt vigtigt på vægge med lysindfald.

 3. Hvad gør jeg for at tapetsere ovenpå strukturtapet?

  Hvis tapetet ikke har været malet før, bør det kunne deles. Det vil sige at du kan rive det øverste lag med tekstur af.

  Derefter skal du grunde med tapetgrunder, spartle uregelmæssigheder, slibe, og grundmale eller forlime inden du tapetserer. Husk at nogle tapetproducenter forudsætter, at underlaget males inden tapetsering.

 4. Jeg vil tapetsere om med et lysere tapet, og skal fjerne en plet fra det eksisterende tapet. Hvordan gør jeg?

  Tips!

  Skal du i gang med at tapetsere? Læs vores trin-for-trin til tapetsering for det bedste resultat.

  Vask grundigt med malingsvask for at opløse fedtpletten. Grund derefter pletten med en spærregrunder for at forhindre gennemslag.

  Du kan vælge en vandbaseret spærregrunder. Husk, at nogle tapetproducenter forudsætter, at underlaget males inden tapetsering.