Male ude i rigtigt vejr

Hvordan bliver vejret?

Det er et trivielt spørgsmål, men ved du hvordan svaret påvirker malerprojektet? I vores vejrguide får du tips til hvad der er rigtigt vejr, når du skal male ude – altså hvordan du vurderer sol, temperaturer og tidspunkter, når du har planlægger at male udendørs.

  1. Temperatur

    En periode med tørt vejr og stabil temperatur er altid at foretrække, særligt hvis du står med et større malerprojekt.

    En grundregel for udendørsmaling er, at temperaturen ikke skal være lavere end 7–8 grader på noget tidspunkt i løbet af døgnet.

    Er man utålmodig og har lyst til at gå i gang med at vaske, kan man sagtens gøre det (med et egnet rensemiddel). Men da må man beregne god tid før man går i gang med at male, da tørretiden vil være betydeligt længere.

    Obs! Er temperaturen lavere, findes der produkter på markedet som kan bruges, men så er det vigtigt at tage stilling til tørretid og underlag.

    Malerværktøj til udendørs maling og træbeskyttelse
  2. Sol

    Mal aldrig i direkte sollys, specielt om sommeren. Så tørrer malingen for hurtigt, overfladen kan være meget varm, og malingen når ikke at fæste ordentligt på fladen. Overskyet vejr giver de bedste forudsætninger, men det går an at male facaden når solen skinner, hvis du følger solens gang og maler den del som er i skyggen. Det kan imidlertid være smart at vente lidt da overfladen stadig er varm et stykke tid efter solen har skinnet på den.

    Et tørt underlag er afgørende

    Dette gælder dog ikke hvis det er en kølig forårs eller efterårsdag. Det er afgørende at arbejde på et tørt underlag, og det solen som hjælper dig her. Vægge som har skygge det meste af dagen kan være fugtige, og det giver et dårligt udgangspunkt for maling.

    Desuden vil nattetemperaturen være lavere, og det kan resultere i afmatning, pletter og i værste tilfælde at malingen skaller af.

    Vær tålmodig og vent med malerprojektet til varmere dage, så bliver resultatet bedre og holder længere. Eventuelt kan udvalgte oliebaserede produkter være et bedre alternativ hvis du vil i gang mens der er lave temperaturer.

  3. Fugt

    Fladen som skal males, bør være kølig og tør. Træets fugtighedsgrad bør ikke være højere end 16 %. Hvis du vil være sikker, har mange malings forhandlere en fugtmåler, som du kan låne.

    Ved lave nattetemperaturer er det vigtigt at sørge for at væggen er helt tør før du går i gang.

    Terrassen indeholder dog ofte kemikalier og her kan en fugtmåler give fejlmåling.

  4. Regn

    Regnvejr er ikke rigtigt vejr til at male ude, men derimod er regnen perfekt til forarbejdet. Sørg for at rengøre facaden eller terrassen når det regner, eller lige efter, da det er lettere at vaske en allerede fugtig overflade.

    Er uheldet ude og det begynder at regne mens du er i gang, bør du hænge en presenning op eller dække til på anden måde. Her kan det være smart at tjekke vejrmeldingen og læse på malingen/træbeskyttelse… Her fremgår tørretiden, den varierer efter produkttype.

    Skal du i gang med forarbejdet? Sådan gør du trin-for-trin

  5. Afslut i tide

    Er der risiko for frost eller dug i løbet af natten? Sørg for at afslutte malerarbejdet i god tid, sådan at malingen når at tørre tilstrækkeligt før temperaturen daler.