Male ude i rigtigt vejr

Hvordan bliver vejret?

Det er et trivielt spørgsmål, men ved du hvordan svaret påvirker malerprojektet? I vores vejrguide får du tips til hvad der er rigtigt vejr, når du skal male ude – altså hvordan du vurderer sol, temperaturer og tidspunkter, når du har planlægger at male udendørs.

  Faktorer der spiller ind

 1. 1

  Temperatur

  En periode med tørt vejr og stabil temperatur er altid at foretrække, særligt hvis du står med et større malerprojekt. En grundregel for udendørsmaling er, at temperaturen ikke skal være lavere end 7–8 grader på noget tidspunkt i løbet af døgnet. Er man utålmodig og har lyst til at gå i gang med at vaske, kan man sagtens gøre det (med et egnet rensemiddel). Men da må man beregne god tid før man går i gang med at male, da tørretiden vil være betydeligt længere.

  Obs! Er temperaturen lavere, findes der produkter på markedet som kan bruges, men så er det vigtigt at tage stilling til tørretid og underlag.

 2. 2

  Sol

  Mal aldrig i direkte sollys, specielt om sommeren. Så tørrer malingen for hurtigt, overfladen kan være meget varm, og malingen når ikke at fæste ordentligt på fladen. Overskyet vejr giver de bedste forudsætninger, men det går an at male facaden når solen skinner, hvis du følger solens gang og maler den del som er i skyggen. Det kan imidlertid være smart at vente lidt da overfladen stadig er varm et stykke tid efter solen har skinnet på den.

  Et tørt underlag er afgørende

  Dette gælder dog ikke hvis det er en kølig forårs eller efterårsdag. Det er afgørende at arbejde på et tørt underlag, og det solen som hjælper dig her. Vægge som har skygge det meste af dagen kan være fugtige, og det giver et dårligt udgangspunkt for maling.

  Desuden vil nattetemperaturen være lavere, og det kan resultere i afmatning, pletter og i værste tilfælde at malingen skaller af.

  Vær tålmodig og vent med malerprojektet til varmere dage, så bliver resultatet bedre og holder længere. Eventuelt kan udvalgte oliebaserede produkter være et bedre alternativ hvis du vil i gang mens der er lave temperaturer.

 3. 3

  Fugt

  Fladen som skal males, bør være kølig og tør. Træets fugtighedsgrad bør ikke være højere end 16 %. Hvis du vil være sikker, har mange malings forhandlere en fugtmåler, som du kan låne.

  Ved lave nattetemperaturer er det vigtigt at sørge for at væggen er helt tør før du går i gang.

  Terrassen indeholder dog ofte kemikalier og her kan en fugtmåler give fejlmåling.

 4. 4

  Regn

  Regnvejr er ikke rigtigt vejr til at male ude, men derimod er regnen perfekt til forarbejdet. Sørg for at rengøre facaden eller terrassen når det regner, eller lige efter, da det er lettere at vaske en allerede fugtig overflade.

  Er uheldet ude og det begynder at regne mens du er i gang, bør du hænge en presenning op eller dække til på anden måde. Her kan det være smart at tjekke vejrmeldingen og læse på malingen/træbeskyttelse… Her fremgår tørretiden, den varierer efter produkttype.

  Skal du i gang med forarbejdet? Sådan gør du trin-for-trin

 5. 5

  Afslut i tide

  Er der risiko for frost eller dug i løbet af natten? Sørg for at afslutte malerarbejdet i god tid, sådan at malingen når at tørre tilstrækkeligt før temperaturen daler.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os