Træolie, terrasseolie eller silicabehandling?

Der findes flere typer behandling til træ.

Hvad du vælger at behandle din terrasse med, afhænger af hvor ofte du vil gentage behandlingen, og hvilke valgmuligheder du ønsker angående farve.

Her får du en kort introduktion til de mest almindelige typer af behandling.

For alle behandlinger er en skurebørste en klog investering for den årlige vedligeholdelse.

  1. Træolie

    Behandle terrasse - Træolie

    Klassikeren til at behandle træterrasse.

    Oliering er stadig det mest populære valg. Træolie modvirker udtørring og krakelering. Olien gør også overfladen vandafvisende og dermed lettere at vedligeholde.

    Der er mulighed for flere forskellige farver, hovedsageligt i gråskalaen eller brun, hvilket giver et mørkere udseende.

    Årlig vedligeholdelse er påkrævet, og inden den nye olie påføres, skal den gamle skrubbes af. Her er en terrasseskrubbe et effektivt redskab. Ofte er det nok at skrubbe med vand eller en mild terrasserens. Er der mange alger og indgroet mos, kan du med fordel bruge en algedræber.

    Den største forskel på træolie og terrasseolie er knyttet til vedligeholdelses intervallet ved disse behandlinger, altså hvor ofte du må behandle. Træolie har kortere holdbarhed end terrasseolie. Med træolie skal man behandle terrassen mindst én gang i løbet af sæsonen for at beskytte træværket optimalt. Til gengæld trækker træolie bedre ind i træværket og giver en helt anden finish/glød sammenlignet med terrasseolie. Resultatet bliver mere naturligt. Hvis du helst ikke vil bruge tid på vedligeholdelse, bør du ikke vælge træolie. I så fald er terrasseolie et bedre valg.

  2. Terrasseolie

    Behandle terrasse - Lasurmaling

    Terrasseolie vælges af flere og flere.

    Træbeskyttelse med terrasseolie giver en stærkere beskyttelse end træolie.  Det holder cirka 3–5 år med årlig vedligeholdelse. Pigmentet beskytter overfladen mod UV stråler og der er mange farver at vælge imellem. For at terrasseolien skal holde sig fin længe, skal den vaskes med algerens uden blegemiddel.

    At arbejde med terrasseolie kræver lidt mere fokus på at få et jævnt resultat. Terrasseolie indeholder ofte mange farvepigmenter som det er vigtigt at få så jævnt som muligt. Det er farven der giver beskyttelse til træværket, på samme måde som højere solfaktor beskytter vores hud bedre. Dette sikrer et pænere og mere varigt resultat. Et grundigt forarbejde og det rigtige værktøj vil være helt afgørende for at få det bedste resultat.

  3. Silicabehandling

    Behandle terrasse - Kisel

    Hvis du vil have et lysere sølvfarvet look.

    Silicabehandlingen udføres i flere trin og kan holde i op til 10 år med den rette pleje og vedligeholdelse. Behandlingen bleger terrassen og giver den en lys sølvfarvet overflade. Silicabehandlingen gør overfladen modstandsdygtig mod smuds, vand og UV stråler.

  4. Maling

    «Hvorfor maler man ikke bare terrassen, når man maler huset?» Dette er et spørgsmål som mange stiller sig. Maling er en dækkende behandling som bliver liggende på overfladen af træværket, og man får derfor ingen synlig træstruktur. Mange ønsker en mere transparent løsning som giver «træfølelsen», og det leverer olie meget bedre på end maling. Desuden er et terrassegulv temmelig udsat ifht. slidtage, sammenlignet med en husvæg, så det kan være smart at vælge en behandling som trænger bedre ind i træværket som olie gør.

    Skal du male udendørs træværk? Her er vores bedste tips.

  5. Årlig vedligeholdelse

    Barfodsvenlig i mange år.

    Uanset hvilken behandling du vælger, så er det vigtigt med korrekt pleje af terrassen, hvis du vil have at den skal holde sig flot og modstandsdygtig.

    Klar til at gå i gang med opgaven? Så læs mere om den bedste påføringsmetode her.