Se filmen

Oliering af udetræ - 3 trin til et bedre resultat

Pas godt på træterrassen og dine havemøbler. Så har du glæde af dem år efter år.

Havemøbler og træterrasse er udsat for vind og vejr og er sommeren god, anvendes de ofte. Det betyder stor slitage og vejrforholdene sætter også sine spor på træværket. For at bevare træværket og give det et frisk udseende, skal det med jævne mellemrum vedligeholdes med træolie. Her har vi samlet en lang række gode råd og tips, når det drejer sig om oliering af udetræ.

 • Sværhedsgrad: Middel
 • Tid: 2-3 dage inkl. tørretid
 • Maling: Træolie
 • Årstid: Forår & Sommer

Trin-for-trin

1

Forarbejde

Det betaler sig at lægge lidt ekstra tid i rengøring og slibning. Hvis forarbejdet springes over, kan det aldrig blive det samme flotte og tilfredsstillende resultat.

Afdækning.

Inden afrensningen går i gang, bør man afdække blomster, flisegange, vægge og andre steder hvor det ikke må stænke på. Der findes både Platinum tape og afdækningsplast til udendørs brug.

Rengøring af olieret træværk.

Alle overflader der skal efterbehandles med træolie, skal først rengøres med malerens eller algefjerner, inden det efterskylles med rent vand. Der kan med fordel anvendes en Anza vaskekost på et forlængerskaft. Er træværket meget medtaget anvendes en stålbørste med forlængerskaft, til at rengøre helt ind til træet. Træværket skal derefter være helt tørt inden videre behandling. Vent gerne 2-3 dage.

Træolie

Slibning.

Man slipper ikke for at slibe træværket inden oliering. Træværk bliver nedbrudt i overfladen af vejret og der kan også være ujævnheder eller splinter, der stikker op. For at få en pæn og glat overflade, er det nødvendigt at slibe. Er det store flader kan der med fordel anvendes slibeværktøj på et forlængerskaft og er det mindre eller buede overflader anvendes en slibesvamp eller klods. Husk at tilpasse slibepapirets kornstørrelse efter den flade der slibes på.

Klargøring - slib terrassen

Fjerne støv.

Inden man maler eller olierer skal der rengøres grundigt for støv og slibematerialer. Man kan enten anvende en vaskekost eller endnu bedre en støvsuger til at fjerne støvet.

2

Imprægnering og oliering

Når forbehandlingen er slut, skal der behandles med træolie. Det er vigtigt at træet er helt tørt, før der påføres imprægnering.

Sol og varme.

Træværket må ikke behandles i direkte sollys elle for høj varme. Det hindrer træolien i at trække ind i træet og giver en dårligere vedhæftning. Der må heller ikke males for sent på dagen, hvis det er overflader der risikerer at blive udsat for dug.

Pensel eller malerulle?

Såvel pensel som malerulle kan anvendes til påføring af træolie. På store flader kan der spares en del tid ved at anvende malerulle. Terrasserullesættet indeholder både malerulle, rulleskaft og bakke. Bruges der forlængerskaft på malerullen, vil det samtidig give en meget længere rækkevidde. Hvis der anvendes pensel, skal man sørge for at den har den rigtige bredde i forhold til brædderne. Elite træoliepensel er god til terrassen og kan samtidig monteres på et forlængerskaft. Træolien skal påføres i hele længderetningen af træværket, så der ikke kommer synlige overgange og pauserne må vente til hele fladen er behandlet.

Oliere terrasse

Kanter og hjørner.

Uanset om der anvendes malerulle eller pensel til oliering, skal der bruges en vinkelpensel til kanter, hjørner og svært fremkommelige steder. Til havemøblerne kan det også være en god ide at have en mindre pensel. Elite rund, oval eller flad pensel er alle særdeles velegnet til påføring.

Oliering af træterrasse

Brandfare.

Når der er påført træolie, skal den overskydende olie tørres væk, ellers vil der komme blanke overflader. Men pas på! Klude med træolie kan selvantænde hvis de ligger fremme. Alle klude skal lægges i vand i en spand med låg og destrueres så snart det er muligt.

Endetræ.

Hvis træet er behandlet ordentligt, sker der ikke det store med møbler og terrasse, når det regner. Der, hvor der kan ske store skader, er fugt der trænger op i endetræet. Endetræ virker som sugerør og optager alt fugt hvis det ikke bliver bremset. For at give en spærrende behandling, stilles bord og stoleben på tomme låg eller lignende og fyldes op med træolie. Så kan de suge natten over og tørre.

3

Vedligeholdelse

Løbende vedligeholdelse er vigtig for levetiden på havemøbler og terrasse. Olieret træværk skal rengøres og behandles hvert år med ny træolie.

Rengøring.

Start med at vaske smuds og snavs væk fra træværket. Der anvendes en vaskekost der tåler malerens og algefjerner. Til de fleste overflader kan der bruges en almindelig vandslange til at spule overfladerne med og det er det mest skånsomme. Højtryksrenser skal anvendes med forsigtighed, for ikke at beskadige træværket.

Pas på fugt.

Når der er rengjort, skal træværket tørre grundigt for at undgå råd, inden der behandles med træolie. Hvis man er i tvivl, kan det måles med en fugtighedsmåler, der kan lejes eller købes hos farvehandlerne. Fugtigheden må ikke overstige 17%, når du maler eller træbeskytter udendørs.

Støv.

Hvis det er nyslebet træ der skal olieres, er det vigtigt at der er børstet helt rent for at undgå slibestøv træolien. Der kan også bruges støvsuger til at rengøre for støv.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog, Optimera og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os