Se filmen

Oliering af træterrasse - Sådan gør du trin-for-trin

Pas godt på træterrassen. Så har du glæde af den år efter år.

Træterrassen er udsat for vind og vejr og er sommeren god, anvendes den ofte. Det betyder stor slidtage og vejrforholdene sætter også sine spor på træværket. For at bevare træværket og give det et frisk udseende, skal det med jævne mellemrum vedligeholdes med træolie. Her har vi samlet en lang række gode råd og tips, når det drejer sig om oliering af udetræ.

 • Tid: 2-3 dage inkl. tørretid
 • Maling: Træolie

  Trin-for-trin

 1. 1

  Afdæk

  Det betaler sig at lægge lidt ekstra tid i afdækning, rengøring og slibning.

  Hvis forarbejdet springes over, kan din oliering aldrig give det samme flotte og tilfredsstillende resultat.

  Inden afrensningen går i gang, bør man afdække blomster, flisegange, vægge og andet, som ikke må stænkes til. Platinum afdækningsplast har en integreret tape, som gør den nem at sætte op, og som sidde i op til 2 måneder.

  Forarbejde - afdækning med plast
 2. 2

  Vask og fjern olie fra træterrasse

  Skyl og skrub terrassen grundigt med vand for at fjerne alt smuds og fjern den olie, maling eller træbeskyttelse, som din terrasse er behandlet med. Brug en trærens, en grov skurebørste og skrub igennem, indtil al løs belægning er fjernet og lad terrassen tørre.

  Tips!

  Vi fraråder brug af en højtryksrenser. Bruger du alligevel højtryksrens, så sørg for at holde mundstykket et godt stykke fra træet, da det kan skade overfladen, hvis trykket er for hårdt.

  Rengøring af terrassen

  Er terrassen meget snavset kan du rengøre med en mild terrasserens eller algefjerner. Det kan fordeles med en lavtrykssprøjte. Skrub træet fri for snavs og gammel olie med en terrasseskurebørste. Er træværket meget medtaget kan der eventuelt anvendes en stålbørste med forlængerskaft, til at rengøre helt ind til træet.

  Skyl efter med vand og lad terrassen tørre ordentligt. Træværket skal derefter være helt tørt inden videre behandling. Vent gerne 2-3 dage.

 3. 3

  Slib

  Man slipper ikke for at slibe træværket inden oliering.

  Træværk bliver nedbrudt i overfladen af vejret og der kan også være ujævnheder eller splinter, der stikker op. Sæt slibepapir på terrasseværktøjets slibebrædt og slib splinter, skarpe kanter og ujævnheder væk. Brug et forlængerskaft for at spare kræfter og få bedre rækkevidde. Gå hele fladen over en ekstra gang så træet bliver rigtigt barfodsvenligt.

  Brug en slibeklods til mindre detaljer. Tilpas kornstørrelsen efter den flade der slibes på.

  Fej alt slibestøvet væk med en kost eller brug en støvsuger.

  Terrasseværktøj - slibning
 4. 4

  Oliere træterrasse

  Nu er det tid til at oliere træterrassen.

  Løsn skruerne på terrasseværktøjet, fjern slibebrædtet og sæt terrassetrimmeren på. Hæld olien eller træbeskyttelsen op i en bakke for et gøre dit arbejde nemmere. Stryg i samme retning som træets årer og påfør på et par brædder ad gangen.

  Oliere terrasse

  Terrassetrimmeren kan også anvendes til lasurmaling eller kiselbehandling. Den giver et tyndt og jævnt lag uden overlapnings mærker og det er nemt at komme til nær kanter og i hjørner. Brug en pensel til mellemrummene og ved svært fremkommelige detaljer.

  Træoliepensel til detaljerne
  Tips! Træværket må ikke behandles i direkte sollys elle for høj varme. Det hindrer træolien i at trække ind i træet og giver en dårligere vedhæftning. Der må heller ikke males for sent på dagen, hvis det er overflader der risikerer at blive udsat for dug.
  Oliere træterrasse

  Se trin-for-trin vejledning øverst i artiklen eller se vores korte guide til en barfodsvenlig terrasse her på vores Youtube kanal.

  Dine havemøbler i træ har også brug for regelmæssig pleje. Læs mere om hvordan du olierer havemøbler med det bedste resultat her.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os