Se filmen

Spartle ujævn væg - Sådan gør du trin-for-trin

Har du en ujævn væg, må du spartle for at få en flot overflade.

Inden du går igang med at male eller tapetsere, skal væggen være ren og glat. Er den meget ujævn, kan du vælge at spartle hele væggen, også kaldet at bredspartle. Det er vigtigt at være grundig med forarbejdet. Disse tre trin hjælper dig til at lykkes.

Alternativt kan du også fuldspartle med rullespartel. Rullespartle er en variant af bredspartle, men her bruger du malerulle til at anvende spartel, og det kan være en god idé at vælge en passende spartlmasse til dette. Disse er normalt lidt tyndere i konsistens. Malingsrullen hjælper dig med at påføre kittet på en enkel og hurtig måde.

 • Tid: Afhænger af projektets omfang
 • Maling: Spartelmasse

  Trin-for-trin

 1. 1

  Forarbejde.

  Start med at afdække gulvet med dækpap eller plast. Så slipper du for at skrabe spartelrester af senere. Træk alle søm og skruer ud af væggen.

  Tapetseret væg.

  Er det en tapetseret væg skal du fjerne alt løstsiddende tapet med en hård stålspartel og skære rent langs kanterne. Løst tapet kan ødelægge spartelarbejdet.

  Slib.

  Slib hele væggen inden du begynder at spartle. Brug et forlængerskaft for at komme til overalt og for at skåne ryg og skuldre.

  Fjerne tapet med stålspartel
  Skære løst tapet af
 2. 2

  Bredspartle.

  Nu er det tid til at bredspartle hele væggen. Start med at lægge spartel ud på væggens underkant med den lille spartel og træk opad med jævne træk. Skift til en bredere spartel for at glatte spartelmassen ud over en større flade. At bredspartle for første gang føles ofte svært, så tag dig god tid, og vær ikke for hård mod dig selv.

  Når hele væggen er klar, så lader du spartlen tørre efter producentens anvisninger.

  Spartle
  Bredspartle
  Tips! Hvis du er højrehåndet er det nemmest at arbejde fra højre mod venstre. Sørg for at holde et hårdt tryk på spartlens på venstre side og intet tryk på højre side. Så bliver det lettere at sprede spartelmassen uden kanter.
 3. 3

  Efterarbejde.

  Når spartelmassen er tør er det tid til at slibe hele væggen så overfladen bliver helt glat. Brug et forlængerskaft. Glem ikke åndedrætsværn som beskyttelse mod slibestøvet.

  Hvis væggen stadig er ujævn kan det være nædvendigt at spartle en gang til.
  Afslut med at børste at slibestøv af væggen og støvsug nøje på gulv og væg.

  Føler du dig usikker på hvordan du skal spartle, når du kommer til hjørnet? Så læs denne artikel om hvordan man spartler hjørner.

  Slibe spartlet væg

  Vil du gerne se mere om hvordan man spartler, kan du på Youtube kanalen “Anza Måleriverktyg” under den danske playliste “Maletips – Sådan maler du” se alle vores gør-det-selv film.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os