Spartle ujævn væg - Sådan gør du trin-for-trin

Se filmen

Har du en ujævn væg, må du spartle for at få en flot overflade.

Inden du går igang med at male eller tapetsere, skal væggen være ren og glat. Er den meget ujævn, kan du vælge at spartle hele væggen, også kaldet at bredspartle. Det er vigtigt at være grundig med forarbejdet. Disse tre trin hjælper dig til at lykkes.

Sværhedsgrad
Svært
Tid
Afhænger af projektets omfang

Trin-for-trin

  1. 1
    Forarbejde.
  2. 2
    Bredspartle.
  3. 3
    Efterarbejde.
  1. 1

    Forarbejde.

    Start med at afdække gulvet med dækpap eller plast. Så slipper du for at skrabe spartelrester af senere. Træk alle søm og skruer ud af væggen.

    Tapetseret væg.

    Er det en tapetseret væg skal du fjerne alt løstsiddende tapet med en hård stålspartel og skære rent langs kanterne. Løst tapet kan ødelægge spartelarbejdet.

    Slib.

    Slib hele væggen inden du begynder at spartle. Brug et forlængerskaft for at komme til overalt og for at skåne ryg og skuldre.

    Fjerne tapet med stålspartel
    Skære løst tapet af
  2. 2

    Bredspartle.

    Tips!

    Hvis du er højrehåndet er det nemmest at arbejde fra højre mod venstre. Sørg for at holde et hårdt tryk på spartlens på venstre side og intet tryk på højre side. Så bliver det lettere at sprede spartelmassen uden kanter.

    Nu er det tid til at bredspartle hele væggen. Start med at lægge spartel ud på væggens underkant med den lille spartel og træk opad med jævne træk. Skift til en bredere spartel for at glatte spartelmassen ud over en større flade. At bredspartle for første gang føles ofte svært, så tag dig god tid, og vær ikke for hård mod dig selv.

    Spartle
    Bredspartle

    Del væggen op i sektioner 

    At bredspartle for første gang kan føles svært. Tag dig god tid, og vær ikke for hård mod dig selv. Brug eksemplet nedenfor for at dele væggen op i sektioner. Start med at spartle nedefra og halvvejs op. Derefter oppefra og til midten. Arbejd dig gennem sektionerne.

    Når hele væggen er klar, så lader du spartlen tørre efter producentens anvisninger.

    Alternativt kan du også fuldspartle med rullespartel. Rullespartle er en variant af bredspartle, men her bruger du malerulle til at anvende spartel, og det kan være en god idé at vælge en passende spartlmasse til dette. Disse er normalt lidt tyndere i konsistens. Malingsrullen hjælper dig med at påføre kittet på en enkel og hurtig måde.

    sektioner
  3. 3

    Efterarbejde.

    Når spartelmassen er tør er det tid til at slibe hele væggen så overfladen bliver helt glat. Brug et forlængerskaft. Glem ikke åndedrætsværn som beskyttelse mod slibestøvet.

    Hvis væggen stadig er ujævn kan det være nædvendigt at spartle en gang til.
    Afslut med at børste at slibestøv af væggen og støvsug nøje på gulv og væg.

    Føler du dig usikker på hvordan du skal spartle, når du kommer til hjørnet? Så læs denne artikel om hvordan man spartler hjørner.

    Slibe spartlet væg

    Vil du gerne se mere om hvordan man spartler, kan du på Youtube kanalen “Anza Måleriverktyg” under den danske playliste “Maletips – Sådan maler du” se alle vores gør-det-selv film.