Træolie, terrasseolie eller silicabehandling?

Der findes flere typer behandling til træ.

Hvad du vælger at behandle din terrasse med, afhænger af hvor ofte du vil gentage behandlingen, og hvilke valgmuligheder du ønsker angående farve.

Her får du en kort introduktion til de mest almindelige typer af behandling.

For alle behandlinger er en skurebørste en klog investering for den årlige vedligeholdelse.

  Trin-for-trin

 1. 1

  Træolie

  Behandle terrasse - Træolie

  Klassikeren til at behandle træterrasse.

  Oliering er stadig det mest populære valg. Træolie modvirker udtørring og krakelering. Olien gør også overfladen vandafvisende og dermed lettere at vedligeholde.

  Der er mulighed for flere forskellige farver, hovedsageligt i gråskalaen eller brun, hvilket giver et mørkere udseende.

  Årlig vedligeholdelse er påkrævet, og inden den nye olie påføres, skal den gamle skrubbes af. Her er en terrasseskrubbe et effektivt redskab. Ofte er det nok at skrubbe med vand eller en mild terrasserens. Er der mange alger og indgroet mos, kan du med fordel bruge en algedræber.

  Den største forskel på træolie og terrasseolie er knyttet til vedligeholdelses intervallet ved disse behandlinger, altså hvor ofte du må behandle. Træolie har kortere holdbarhed end terrasseolie. Med træolie skal man behandle terrassen mindst én gang i løbet af sæsonen for at beskytte træværket optimalt. Til gengæld trækker træolie bedre ind i træværket og giver en helt anden finish/glød sammenlignet med terrasseolie. Resultatet bliver mere naturligt. Hvis du helst ikke vil bruge tid på vedligeholdelse, bør du ikke vælge træolie. I så fald er terrasseolie et bedre valg.

 2. 2

  Terrasseolie

  Behandle terrasse - Lasurmaling

  Terrasseolie vælges af flere og flere.

  Træbeskyttelse med terrasseolie giver en stærkere beskyttelse end træolie.  Det holder cirka 3–5 år med årlig vedligeholdelse. Pigmentet beskytter overfladen mod UV stråler og der er mange farver at vælge imellem. For at terrasseolien skal holde sig fin længe, skal den vaskes med algerens uden blegemiddel.

  At arbejde med terrasseolie kræver lidt mere fokus på at få et jævnt resultat. Terrasseolie indeholder ofte mange farvepigmenter som det er vigtigt at få så jævnt som muligt. Det er farven der giver beskyttelse til træværket, på samme måde som højere solfaktor beskytter vores hud bedre. Dette sikrer et pænere og mere varigt resultat. Et grundigt forarbejde og det rigtige værktøj vil være helt afgørende for at få det bedste resultat.

 3. 3

  Silicabehandling

  Behandle terrasse - Kisel

  Hvis du vil have et lysere sølvfarvet look.

  Silicabehandlingen udføres i flere trin og kan holde i op til 10 år med den rette pleje og vedligeholdelse. Behandlingen bleger terrassen og giver den en lys sølvfarvet overflade. Silicabehandlingen gør overfladen modstandsdygtig mod smuds, vand og UV stråler.

 4. 4

  Maling

  «Hvorfor maler man ikke bare terrassen, når man maler huset?» Dette er et spørgsmål som mange stiller sig. Maling er en dækkende behandling som bliver liggende på overfladen af træværket, og man får derfor ingen synlig træstruktur. Mange ønsker en mere transparent løsning som giver «træfølelsen», og det leverer olie meget bedre på end maling. Desuden er et terrassegulv temmelig udsat ifht. slidtage, sammenlignet med en husvæg, så det kan være smart at vælge en behandling som trænger bedre ind i træværket som olie gør.

  Skal du male udendørs træværk? Her er vores bedste tips.

 5. 5

  Årlig vedligeholdelse

  Barfodsvenlig i mange år.

  Uanset hvilken behandling du vælger, så er det vigtigt med korrekt pleje af terrassen, hvis du vil have at den skal holde sig flot og modstandsdygtig.

  Klar til at gå i gang med opgaven? Så læs mere om den bedste påføringsmetode her.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os