Se filmen

Mal huset på den halve tid

Mal hurtigere med disse fire tips.

Trænger din træbeklædning til en kærlig hånd? At træbeskytte eller male huset kan føles som en stor opgave, men det kan faktisk gøres hurtigere end du tror. Her giver vi fire tips, som kan spare dig kostbar tid.

 • Tid: Afhænger af projektets omfang

  Trin-for-trin

 1. 1

  Færre dyp

  Penslen er det klassiske værktøj til at male træbeklædning, men…

  Med en rulle får du betydeligt mere maling op og kan dermed dække større flader inden du behøver dyppe i malingen igen. Du har dog stadig brug for at stryge efter med en pensel for at få et jævnt og dækkende lag maling.

 2. 2

  Øg rækkevidden

  Og spar ture op og ned ad stigen.

  Et forlængerskaft gør at du når længere og dermed mindsker behovet for at flytte rundt på stigen. Det giver også bedre ergonomi og er mere behageligt for kroppen i det hele taget. Brug Anzas vinklede facadepensel, som gør at du når meget længere på samme tid.

 3. 3

  Vælg et kvalitets værktøj

  Kvalitetsværktøj lønner sig.

  Uanset om du maler med rulle eller pensel, så lønner det sig at vælge et malerværktøj i høj kvalitet. Et kvalitetsprodukt tager mere maling op og dækker bedre, hvilket sparer dig tid gennem færre dyp. Kvaliteten gør det også lettere at få den rigtige tykkelse i malingslaget.

 4. 4

  Tænk på detaljerne når du køber ind

  Planlæg arbejdet.

  Sørg for at du har alle de relevante malerværktøjer til rådighed for at slippe for ekstra ture til byggemarkedet. Små detaljer kan også spare tid, for eksempel en spandeholder som gør at du altid har malingen i bekvem afstand når du står på stigen.

  To pensler arbejder dobbelt så hurtigt, så er der flere der skal male træbeklædning, så sørg for at have malerværktøj nok til alle. I kan også vælge, at der er en person der ruller mens den anden stryger efter med pensel. Så går arbejdet rigtigt hurtigt!

 5. 5

  Styr på teknikken?

  Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe projektet an, så kan du sætte dig ind i processen ved hjælp af vores mange artikler her på siden. Til de fleste følger der også en video med.

  Skal du male huset, kan du for eksempel starte med at se vores artikel: Male udendørs – Sådan gør du trin-for-trin.

  God fornøjelse – og held & lykke med projektet!

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os