Se filmen

Male på tapet - Sådan gør du trin-for-trin

Er du træt af det gamle tapet? Dette er en guide til hvordan du kan forny din tapetserede væg.

Når du skal male på tapetseret væg eller væv er forarbejdet afgørende – et godt forarbejde får selve malearbejdet til at blive lettere og det sikrer dig et bedre slutresultat. Denne artikel viser dig hvordan du lykkes med maling af en tapetseret væg.

Skal du male panelvæg er det en god ide at læse mere om processen og malerteknik for maling af panelvæg / trævæg.

Herunder har vi sammensat en liste med Anza produkter som vil hjælpe til til at få succes med projektet.

 • Tid: 2 dage
 • Maling: Vægmaling

  Trin-for-trin

 1. 1

  Fjern først alt løst tapet

  Tapetkanttrimmer fjerner overlapning på tapetseret væg

  Et godt forarbejde er nøglen til et flot resultat.

  Begynd med at fjerne alt løst tapet og eventuelle søm og skruer. Derefter fjerner du tapet som overlapper mellem banerne, i hjørner eller på lister. Brug en tapetkanthøvl, så går det lettere. Hvis du fugter tapetet, som overlapper listerne, kan du nemt få dem til at slippe. Når dette er gjort kan du dække gulvet med pap og maskere lister og paneler med plast.

  Skære gammelt tapet af fodpaneler
  Afdække lister
 2. 2

  Grundmal tapetet

  Male på tapetseret væg - Beskæring langs kanter med pensel

  Sådan grunder du.

  Maling på tapet eller væv begynder med at grunde langs lister og loft med en pensel. Start lidt inde på væggen, så undgår du at maling samler sig i hjørnet og begynder at løbe. Mal dernæst de store flader med en malerulle. Brug en grundmaling, som forhindrer fugt i at trække ind i tapetet og danne blærer.

  Lad det tørre.

  Tips! Brug en minirulle på de flader du har malet med pensel, så du får samme struktur som på resten af væggen, men undgår maling på listerne.
  Spartle ujævnheder

  Sørg for et jævnt grundlag.

  Udfyld så alle huller og revner med spartelmasse. Forsøg at fordele spartelmassen så jævnt som muligt, så du slipper for at slibe så meget bagefter. Ved større huller og ujævnheder kan det være nødvendigt at spartle to gange.

  Tør slibestøvet bort og fjern dækplasten. Sæt tape på gulvlisten.
  Lad det tørre.

 3. 3

  Maling af væggen

  Start med kanterne.

  Mal et første lag med vægmaling. Beskær med en pensel langs lister, hjørner og kanter. En pensel er det mest præcise redskab til at påføre maling med, men for at få den samme struktur på hele væggen kan det være smart at bruge en mindre malerulle på fladerne nær hjørner og kanter.

  Mal de store flader med en rulle og lad væggen tørre.

  Beskæring
  Tips! Brug rigeligt med maling for at undgå at tapetet skinner igennem.
  Mal tapet

  Sidste finish.

  Efter det første lag kan du slibe let på overfladen – sådan får det du pæneste resultat.

  Giv så væggen et sidste lag maling. Afslut med et let træk med rullen oppefra og ned for at få en jævn struktur. Fjern malertapen straks efter du er færdig med en væg, inden malingen er tør.

  Sådan! Nu ved du hvordan du skal bære dig ad med at male på tapetseret væg eller væv.

  Måske trænger dine lister eller paneler til en lille opfriskning? Så læs videre her, hvordan du bærer dig ad med at male lister.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os