Ny trykimprægneret terrasse? Dette skal du huske på

Trykimprægneret træ – en dansk favorit – Det mest almindelige materiale vi bruger til træterrasse i Danmark er trykimprægneret træ.

Det har været igennem en proces som gør træet modstandsdygtigt overfor råd og svampeangreb. Som udgangspunkt betyder det, at det klarer sig uden behandling – træet vil bare gråne over tid. Men det betyder ikke, at træet ikke sprækker og revner og med tiden bliver mindre behageligt at gå på. Derfor anbefales det at behandle træet.

Her kommer nogle råd og tips til dig, som skal behandle din nye, trykimprægnerede terrasse.

 1. Hvor længe skal man vente før man behandler trykimprægneret træ?

  Dette varierer alt efter hvor længe brædderne har ligget, før de er kommet hjem til dig. Normalt vil de kunne behandles 4-6 uger efter imprægnering, men det vigtigste er, at træet er helt tørt, hvilket vil sige når fugtindholdet er under 15%.

  Spørg der hvor du handler

  Et tips kan derfor være at høre med byggemarkedet hvor længe brædderne har ligget på lager der, og vælge brædder som har nogenlunde ensartet grøn farve. Dette kan nemlig være en indikation af hvor længe du må vente også. Jo grønnere – desto længere ventetid.

  Kemikalierne i nye brædder vil trække sig ud i ugerne efter de er produceret. Her vil også vejret og udendørstemperaturen spille ind på tørreprocessen. I foråret og efteråret taget det længere tid, men tommelfingerreglen er 4-6 uger. Med gode sommerdage vil terrassen tørre hurtigere, så der kan du følge med om brædderne gråner og sprækker. Så er det smart at begynde at planlægge behandlingen.

  Maling, træolie eller terrasseolie? Her kan du læse mere om forskellene.

   

 2. Hvorfor skal jeg vente med at behandle terrassen?

  Det betaler sig ikke at være utålmodig her. Hvis du behandler for tidligt, kan dette forstyrre det nye lag og det kan sprække eller flosse op. Dette vil potentielt give dig ekstra arbejde, da du bliver nødt til at gøre det om igen for at få en godt beskyttet terrasse.

  Men. Du skal heller ikke udsætte arbejdet alt for længe. En vintersæson kan være hård for træværket, med sne, frost og vejr og vind som vil give revner i træværket.

   

  Terrasseværktøj 2-i-1
 3. Husk at vaske

  Mange tænker ikke på at vaske den nye terrasse før de behandler den. Der kan ligge et lag af kemikalier i bræddernes overflade,  i tillæg til al den pollen og andet som når at samle sig på fladerne i løbet af kort tid.

  At vaske terrassen gøres med et egnet vaskemiddel, som f.eks. husvask, og en god vaskekost som samtidigt er skånsom mod de nye brædder. Skyl godt efter og lad det tørre ordentligt.

  Læs mere processen her.