Male træbeklædning - Undgå faldgruberne

Fem tips for en flottere træfacade.

Der findes flere almindelige fejl man kan komme til at begå, når man skal male træbeklædning. Her får du vores bedste tips til at undgå fejltrin og få det bedst mulige resultat.

  Trin-for-trin

 1. 1

  Hvorfor må jeg ikke male, når solen skinner?

  Malingen skal have lov at trænge ind i træet.

  Du bør aldrig male en varm træbeklædning eller i direkte solskin. Malingen tørrer for hurtigt og når ikke at fæste ordentligt. Dermed får facaden ikke den rigtige beskyttelse. At undgå varme facader er særligt vigtigt når du anvender træbeskyttelse. Den skal have lov til at trænge ordentligt ind i træet.

 2. 2

  Hvilke værktøjer har jeg brug for, når jeg skal male træfacade?

  Du har brug for mindst to pensler.

  En bred facadepensel som tager meget maling op så du slipper for at dyppe hele tiden, og en lang vinkelpensel til de svært fremkommelige steder. Maler du med slammaling, skal du bruge en pensel til rødfarve.

  Tips! Vælg størrelse på penslen efter bræddernes bredde. Når penslen dækker hele bredden, så går arbejdet meget nemmere.
 3. 3

  Behøver jeg skrabe facaden, inden jeg maler?

  Et godt grundlag er vigtigt.

  For at malingen skal fæste ordentligt, når du skal male træværk, må underlaget være rent, tørt og fast. Ellers maler du en hinde af maling ovenpå fugt og smuds, hvilket får malingen til at sprække og skalle af. Se vores film om hvordan du skraber facaden her.

 4. 4

  Behøver jeg grunde, inden jeg maler?

  Rent træ skal grundes.

  Om du behøver at grunde, afhænger af, om du skraber helt trærent under forarbejdet. I så fald skal træet imprægneres med grundolie.

  Hold en bredspartel under penslen for at beskytte omgivelserne mod stænk, når du maler endetræet. 

 5. 5

  Kan jeg fjerne den gamle maling med varme?

  Med stor forsigtighed.

  Ja, du kan fjerne gammel maling ved varme med en IR lampe. Men denne metode er meget tidskrævende og bør kun bruges, hvis der ikke er andre alternativer. Du skal desuden have fuldstændig styr på sikkerheden, og sørg altid for at have en brandslukker tilgængelig. Selvom malingen er opvarmet, skal du stadig skrabe malingen af væggen.

  Varm ikke latexmaling op, den bliver bare klæbrig.

  Vil du male med et perfekt resultat og en træbeklædning, som holder så længe som muligt? Så se vores instruktionsfilm om at male udendørs.

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os