Terrasseguide: Alt du behøver at vide

Mange spørgsmål trænger sig på - her er vores guide til en perfekt terrasse.

Der er mange ting at tænke over når det kommer til terrassen. Har du en gammel træterrasse som virkeligt trænger til en kærlig hånd? Eller er du i planlægnings fasen til at bygge en ny terrasse? Har du netop bygget og er mere optaget af den rigtige farvekombination? Måske du spekulerer på hvilket produkt som holder bedst, eller måske du helst vil slippe for behandlingen men bare ønsker nogle gode råd til vedligeholdelsen? Vi skal forsøge at svare på det hele i denne terrasseguide.

Verdensmestre i træterrasse

Når solen kigger frem er der mange som glæder sig til at gå i gang med gøre terrassen i stand. Andre planlægger at lægge ny terrasse, eller udvide den eksisterende. Vi, i Skandinavien, ligger over gennemsnittet i forhold til at bruge træ som materiale, og vi er verdensmestre når det kommer til at bruge dette materiale som underlag.

Hvad kommer det sig af?

Der findes jo mange materialer som kræver mindre vedligeholdelse? Jo, vi ser en øgende efterspørgsel af «vedligeholdelses frie» materialer (det er der faktisk ingenting der er), men alligevel er det mest solgte produkt i Norden trykimprægneret træ. Vi er ganske enkelt bare rigtigt glade for træstruktur og træfølelsen.

Træ er også et fleksibelt materiale når det kommer til farvevalg, og giver en mere lun atmosfære end «koldere» materialer som mur, beton og kompositter. Men det er også på grund af kultur, og det føles som et naturlig valg for mange af os, og vi kender materialet godt.

Hvad dukker frem under sneen efter en vinter?

Men lad os begynde med den terrasse du har. Efter en lang vinter dukker der ofte et lidt slidt underlag op, gråt og trist, eller fuld af sprækker i den gamle olie. Eller man har måske nylagte brædder som man udskød behandlingen af til næste år. Alle terrasser trænger til lidt kærlighed og ikke mindst beskyttelse. Målet er en flot terrasse som holder længe. Men det er ikke altid let at orientere sig i forhold til hvad man skal gøre – og ikke gøre.

Her kommer en enkel terrasseguide som skal hjælpe dig hvad angår vedligeholdelse, behandling og pleje:

 

  Trin-for-trin

 1. 1

  Hvilket materiale skal jeg vælge?

  Er du ikke startet på projektet endnu og er ude efter gode tips og råd til hvilket materiale som passer bedst til din terrasse, så kan det være smart at lave lidt research først. Her har vi skrevet mere om dette tema og forklaret hvorfor pris kan være misvisende, og ikke mindst at der ikke findes et produkt som er helt «vedligeholdelsesfrit».

 2. 2

  Hvilken behandling skal jeg vælge?

  Dette er der mange, der spekulerer på. Enkelt forklaret er den største forskel på træolie, terrasseolie og maling hvor ofte du behøver at påføre en ny behandling. Træolie holder ikke så længe som terrasseolie, men giver en anden finish og glød. Terrasseolien holder længere, men efterlader et tydeligere lag på træværket. Maling anbefales ikke til terrassen. Her kan du læse mere om forskellene.

 3. 3

  Imprægneret træ - hvad skal jeg huske på?

  Har du lagt ny terrasse er det mest almindelige materiale i Norden trykimprægneret træ. Det er behandlet med et middel som i udgangspunktet gør at det klarer sig uden behandling – det gråner bare over tid. Men dette betyder ikke at terrassebrædderne ikke sprækker, får splinter og bliver ubehageligt at gå på. Derfor anbefales det at behandle træet, men vent med dette til brædderne har tørret ordentligt, dette kan tage 4-6 uger. Vi har skrevet flere gode tips om trykimprægneret træ her.

 4. 4

  Grånede og slidte brædder?

  Har du aldrig behandlet terrassen, eller har du overtaget en terrasse med grånede brædder? Hvis ikke træet er for gammelt er der stadig håb med nogle simple tricks. Meget kan løses ved at give terrassen en grundig vask og skrubbe godt med en terrasseskurebørste.

  Og glem ikke at slibe

  Når det har tørret godt, vil det være alfa og omega med en ordentligt slibning. Begynd med et grovere papir først (for eksempel korn 80), og så går du over med finere papir (for eksempel korn 120). Vi tager dig gennem trinene og alt du behøver at vide her.

  Her kan du også vurdere om du ønsker at lysne brædderne, det kan godt lade sig gøre at få en lysere nuance på terrassen. Spørg i dit lokale byggemarked om et egnet produkt til dette.

 5. 5

  Tidligere behandlet terrasse?

  Har du terrassebrædder som begynder at skalle, revne og slet og ret ikke er pæne længere? Så er det på tide at give en ny behandling. Og her nytter det ikke at springe nogle trin i processen over, hvis du ønsker et fint og holdbart resultat. Nøglen her er at skrubbe godt, og fjerne alle olierester før du påfører ny behandling. Følg denne trin-for-trin vejledning for at olie træterrassen, så lykkes du meget bedre med opgaven.

 6. 6

  Hvilke værktøjer har jeg brug for?

  Undersøgelser viser at folk bruger værktøjer i dårligere kvalitet på terrassen end når de skal male huset. De samme undersøgelser viser, at terrasse projektet er det man frygter mest. Kan der mon være en sammenhæng her? Det tror vi.

  Du investerer meget tid og mange kræfter i projektet, så nogle kroner ekstra til udstyret bør overvejes. Du sparer tid og skåner ryg og knæ. Her har vi listet vores smarteste terrasseprodukter op.

  Terrasseværktøj 2-i-1 – vores bedste værktøj til terrassen

  For et sugende underlag sådan som en nyvasket terrasse, kan værktøjet gøre en stor forskel. Underlaget er sårbart for netop dryp og stænk. Det er vanskeligt at fjerne det igen. Derfor har vi arbejdet med at udvikle malerværktøj specielt til akkurat den tynde konsistens som olie har.

  Læs mere om Terrasseværktøj 2-i-1 her

Hjælp!

FAQ

 • Hvor kan Anza produkterne købes?
  Anza malerværktøj kan købes i byggemarkeder landet over. F.eks. hos Silvan, XL Byg, Davidsen, 10-4, Fog og Bauhaus.
 • Hvordan vasker man en træfacade?
  For at rengøre facaden for smuds og alger, starter du med at vaske med malerens eller algefjerner. Skrab derefter løstsiddende maling væk med en farveskraber. Underlag som er angrebet af råd bør skiftes ud! Tips: Vask facaden hvert andet år, så mindsker du risikoen for alge- og mugvækst.
 • Behøver man skrabe træfacaden før maling?
  For at malingen skal hæfte ordentligt til overfladen, skal underlaget være rent, tørt og fast. Ellers kan resultatet være at du maler et lag ovenpå fugt og smuds, som gør at malingen hurtigt kommer til at sprække og skalle af. Oftest skraber man blot de flader som er i dårlig stand. Er det forrige malingslag godt, kan det fint fungere som underlag for den nye maling. Men det kan hænde at der er så mange lag maling, at det hele skaller af. I så fald er det nødvendigt at skrabe alle tidligere lag maling væk. Du kan nemt teste om du behøver skrabe f.eks. en træfacade. Skær et rudemønster med ca. 1 cm mellem ruderne, hvor facaden ser plettet eller slidt ud. Hvis malingen i ruderne løsner sig, er vedhæftningen dårlig. Skraber du du træet helt frit, må underlaget imprægneres med grundolie. Vær opmærksom på, at malingen du skraber væk kan være giftig. Hold små børn væk fra arbejdet og brug gerne værnemidler for at beskytte øjne og åndedræt. Et tips er at dække jorden under arbejdet med plast, så du slipper for at plukke malingsskaller op bagefter.
 • Er det nødvendigt at give træfacaden grundolie?
  Skraber du træet helt frit, eller er det udbrændt af solen, er det nødvendigt at imprægnere med grundolie.
 • Hvilke malerværktøjer har jeg brug for til at male træfacade?
  Når du maler facade, har du brug for mindst to pensler. En bred facadepensel som tager meget maling op, så du slipper for at dyppe i ét væk, og en lang vinkelpensel til alle svært fremkommelige flader. Tips: Vælg bredde på penslen efter træpanelets bredde. Er panelet cirka 10 cm, vælger du en 100 mm pensel som dækker hele panelets bredde. Så går arbejdet nemmere og hurtigere! Husk også at have penslen nok til alle, der skal male. Og har du et forlængerskaft ved hånden, bliver projektet endnu nemmere. Så kan du nå længere både fra jorden og fra stigen, og du skåner din ryg, skuldre og arme.
 • Skal man tørre overflødig olie væk, når man olierer terrassen?
  Overskydende olie skal tørres væk inden den overflade-tørrer og bliver grim. Læg oliekludene i en lufttæt og ikke brændbar beholder så snart du er færdig med dem – de kan selvantænde! Kom eventuelt vand i beholderen eller brænd kludene så snart som muligt.
 • Hvordan ved man, at det er tid til at male vinduet?
  Gå vinduerne efter hvert år. Hvis du ser revner og sprækker i bunden af vinduerne, er det et tegn på at tiden er inde til at male. Det er her, hvor vinduerne er mest følsomme. Hvis vinduet er godt, er det nok at male bundstykket og ca. 20 cm op ad siderne. Men husk på, at selvom man kun maler bundstykket, skal det gøres grundigt.
 • Hvilken maling skal man bruge til vinduet?
  Vinduer er dårligere isoleret end andre dele af facaden og udsættes konstant for fugt og kondens på grund af temperaturforskellen inde og ude. Derfor er det vigtigt at male vinduet udvendigt med en udendørs vinduesmaling og indersiden med en indendørs træmaling. Følg altid malingsproducentens anvisninger. Det er vigtigt at vinduet er ordentligt grundet også udvendigt med en grundingsolie under malingen. Lad grundolien ”trække” i max. 30-60 minutter inden du overmaler det.
 • Kan man oliere terrassen, når solen skinner?
  Undgå at oliere i stærkt solskin. Så kan olien nå at tørre inden den er trængt ordentligt ind i træet. Start heller ikke for sent ud på aftenen, da du risikerer at duggen lægger sig inden olien er tør.
 • Hvordan maler man havemøbler?
  Husk at nyt trykimprægneret træ indeholder skimmel- og mughæmmende additiver, der gør det uegnet til maling direkte. Først efter et år kan det males med dækmaling eller lak. Ubehandlet træ, der skal males med dækkende maling, skal først imprægneres med almindelig basisolie. Slib derefter med fint sandpapir, før du maler med en dækkende udendørs maling. Mal kanterne og detaljerne først. Tag lidt maling på penslen og mal tyndt, ellers vil malingen rende. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat overflade skal du afslutte med en lille stryg over malingen modsat det, du allerede har malet. Det ses nemlig ikke, hvor du løfter penslen ud af den våde maling, hvorimod det ses hvor du lægger den i.
 • Hvordan klargør man havemøbler til maling/oliering?
  Alle flader som skal olieres eller males skal først rengøres med grundrens. Er overfladen angrebet af svamp rengøres den med algefjerner. Skyl nøje efter med vand. Gammel, løstsiddende maling skrabes bort. I kroge og hjørner kan du anvende en lille trekantskraber, på de større flader en farveskraber. Slib derefter overfladerne med et slibepapir for at fjerne splinter og ujævnheder.

Spørg os

Se alle svar

eller

Kontakt os