Terrasseguide: Alt du behøver at vide

Mange spørgsmål trænger sig på – her er vores guide til en perfekt terrasse.

  1. Der er mange ting at tænke over når det kommer til terrassen.

    Har du en gammel træterrasse som virkeligt trænger til en kærlig hånd? Eller er du i planlægnings fasen til at bygge en ny terrasse? Har du netop bygget og er mere optaget af den rigtige farvekombination?

    Måske du spekulerer på hvilket produkt som holder bedst, eller måske du helst vil slippe for behandlingen men bare ønsker nogle gode råd til vedligeholdelsen?

    Vi skal forsøge at svare på det hele i denne terrasseguide.

    Verdensmestre i træterrasse

    Når solen kigger frem er der mange som glæder sig til at gå i gang med gøre terrassen i stand. Andre planlægger at lægge ny terrasse, eller udvide den eksisterende. Vi, i Skandinavien, ligger over gennemsnittet i forhold til at bruge træ som materiale, og vi er verdensmestre når det kommer til at bruge dette materiale som underlag.

    Hvad kommer det sig af?

    Der findes jo mange materialer som kræver mindre vedligeholdelse? Jo, vi ser en øgende efterspørgsel af «vedligeholdelses frie» materialer (det er der faktisk ingenting der er), men alligevel er det mest solgte produkt i Norden trykimprægneret træ. Vi er ganske enkelt bare rigtigt glade for træstruktur og træfølelsen.

    Træ er også et fleksibelt materiale når det kommer til farvevalg, og giver en mere lun atmosfære end «koldere» materialer som mur, beton og kompositter. Men det er også på grund af kultur, og det føles som et naturlig valg for mange af os, og vi kender materialet godt.

    Hvad dukker frem under sneen efter en vinter?

    Men lad os begynde med den terrasse du har. Efter en lang vinter dukker der ofte et lidt slidt underlag op, gråt og trist, eller fuld af sprækker i den gamle olie. Eller man har måske nylagte brædder som man udskød behandlingen af til næste år. Alle terrasser trænger til lidt kærlighed og ikke mindst beskyttelse. Målet er en flot terrasse som holder længe. Men det er ikke altid let at orientere sig i forhold til hvad man skal gøre – og ikke gøre.

    Her kommer en enkel terrasseguide som skal hjælpe dig hvad angår vedligeholdelse, behandling og pleje:

     

  2. Hvilket materiale skal jeg vælge?

    Er du ikke startet på projektet endnu og er ude efter gode tips og råd til hvilket materiale som passer bedst til din terrasse, så kan det være smart at lave lidt research først. Her har vi skrevet mere om dette tema og forklaret hvorfor pris kan være misvisende, og ikke mindst at der ikke findes et produkt som er helt «vedligeholdelsesfrit».

  3. Hvilken behandling skal jeg vælge?

    Dette er der mange, der spekulerer på. Enkelt forklaret er den største forskel på træolie, terrasseolie og maling hvor ofte du behøver at påføre en ny behandling. Træolie holder ikke så længe som terrasseolie, men giver en anden finish og glød. Terrasseolien holder længere, men efterlader et tydeligere lag på træværket. Maling anbefales ikke til terrassen. Her kan du læse mere om forskellene.

  4. Imprægneret træ - hvad skal jeg huske på?

    Har du lagt ny terrasse er det mest almindelige materiale i Norden trykimprægneret træ. Det er behandlet med et middel som i udgangspunktet gør at det klarer sig uden behandling – det gråner bare over tid. Men dette betyder ikke at terrassebrædderne ikke sprækker, får splinter og bliver ubehageligt at gå på. Derfor anbefales det at behandle træet, men vent med dette til brædderne har tørret ordentligt, dette kan tage 4-6 uger. Vi har skrevet flere gode tips om trykimprægneret træ her.

  5. Grånede og slidte brædder?

    Har du aldrig behandlet terrassen, eller har du overtaget en terrasse med grånede brædder? Hvis ikke træet er for gammelt er der stadig håb med nogle simple tricks. Meget kan løses ved at give terrassen en grundig vask og skrubbe godt med en terrasseskurebørste.

    Og glem ikke at slibe

    Når det har tørret godt, vil det være alfa og omega med en ordentligt slibning. Begynd med et grovere papir først (for eksempel korn 80), og så går du over med finere papir (for eksempel korn 120). Vi tager dig gennem trinene og alt du behøver at vide her.

    Her kan du også vurdere om du ønsker at lysne brædderne, det kan godt lade sig gøre at få en lysere nuance på terrassen. Spørg i dit lokale byggemarked om et egnet produkt til dette.

  6. Tidligere behandlet terrasse?

    Har du terrassebrædder som begynder at skalle, revne og slet og ret ikke er pæne længere? Så er det på tide at give en ny behandling. Og her nytter det ikke at springe nogle trin i processen over, hvis du ønsker et fint og holdbart resultat. Nøglen her er at skrubbe godt, og fjerne alle olierester før du påfører ny behandling. Følg denne trin-for-trin vejledning for at olie træterrassen, så lykkes du meget bedre med opgaven.

  7. Hvilke værktøjer har jeg brug for?

    Undersøgelser viser at folk bruger værktøjer i dårligere kvalitet på terrassen end når de skal male huset. De samme undersøgelser viser, at terrasse projektet er det man frygter mest. Kan der mon være en sammenhæng her? Det tror vi.

    Du investerer meget tid og mange kræfter i projektet, så nogle kroner ekstra til udstyret bør overvejes. Du sparer tid og skåner ryg og knæ. Her har vi listet vores smarteste terrasseprodukter op.

    Terrasseværktøj 2-i-1 – vores bedste værktøj til terrassen

    For et sugende underlag sådan som en nyvasket terrasse, kan værktøjet gøre en stor forskel. Underlaget er sårbart for netop dryp og stænk. Det er vanskeligt at fjerne det igen. Derfor har vi arbejdet med at udvikle malerværktøj specielt til akkurat den tynde konsistens som olie har.

    Læs mere om Terrasseværktøj 2-i-1 her